Администрацията на американския президент Джо Байдън обяви, че засега допълнителните мита върху някои европейски стоки, влезли в сила на 12 януари, ще продължат да се прилагат на фона на отдавнашния спор между Боинг (Boeing) и Еърбъс (Airbus), предаде Франс прес.

В уведомление, което предстои да бъде публикувано в Официален вестник днес, службата на търговския представител на САЩ посочва, че "на този етап не е необходимо да се преразглежда" тази търговска санкция.

След като дойде на власт, президентът Джо Байдън намекна, че няма да променя допълнителните митнически тарифи, въведени от администрацията на предшественика Доналд Тръмп.

Байдън все пак изрази желанието си да възобнови мирните връзки с историческите съюзници, включително страните от ЕС.

Съответните мита бяха обявени в края на 2020 година. Те са насочени към френски и германски продукти: 25 процента за непенливи вина, гроздова мъст (само сокът на гроздовото зърно, отделен от ципата, семките и пулпата - б.р.) и коняк и 15 процента за някои авиочасти, припомня АФП.

Търговският конфликт между Вашингтон и Брюксел около Боинг и Еърбъс продължава от 2004 година. И двете страни се обвиняват взаимно в нарушаване на нормите на Световната търговска организация и предоставянето на неразрешени държавни субсидии.