Вашингтон въвежда мита върху допълнителни стоки, внесени от ЕС. Това решение влезе в сила днес в 00:01 часово време по Източното крайбрежие на САЩ (07:01 часа българско време), предаде Ройтерс.

Така произведените във Франция и Германия части за самолетостроенето ще се облагат с мита от 15 процента от днес, допълва БТА.

Припомняме, че САЩ вече въведоха 15-процентни мита за самолетите, които се внасят от ЕС. Тези мерки обаче не се прилагаха за самолетите на европейската корпорация Еърбъс (Airbus), които се сглобяват в американския щат Алабама.

С въвеждането на мита за самолетни части реално Еърбъс ще бъде лишена от възможността да продава продукцията си в САЩ без да плаща допълнителни мита. Това ще направи самолетите на европейската компания неконкурентни на американския пазар, допълва Ройтерс.

"Решението на САЩ да разширят обхвата на митата срещу ЕС до компоненти за самолети, произвеждани в САЩ, ще навреди на собствените им работници и потребители, а Европа трябва да реагира "адекватно", обяви в последния ден на 2020-а европейският самолетостроител Еърбъс (Airbus).

Освен резервните части за авиационната промишленост американската администрация облага с 25% и някои сортове вина, коняк и други алкохолни продукти от Франция и Германия.

В отговор на тези мерки Франция въведе дигитален данък. Страната реши да обложи с данък големите дигитални компании ГАФА - Гугъл (Google), Амазон (Amazon), Фейсбук (Facebook) и Епъл (Apple).

Действията на властите във Вашингтон са нова стъпка в дългогодишния спор между САЩ и ЕС по въпросите за субсидирането на самолетостроителите Боинг (Boeing) и Еърбъс. Търговският конфликт между Вашингтон и Брюксел около Боинг и Еърбъс продължава от 2004 година. И двете страни се обвиняват взаимно в нарушаване на нормите на Световната търговска организация и предоставянето на неразрешени държавни субсидии.