Сингапур предлага еднократно плащане, за да насърчи раждаемостта по време на пандемията от коронавируса, съобщи Би Би Си (BBC).

Властите са загрижени, че гражданите отлагат родителството, тъй като се борят с финансови стрес и съкращенията на работни места.

Подробности за сумата, която може да бъде платена, все още не са публикувани. Но тя е в допълнение към и досега предлаганите стимули за повишаване на раждаемостта, предлагани от правителството.

Сингапур има едно от най-ниските нива на раждаемост в света, с което се бори от десетилетия. В това отношение страната е в пълен контраст с някои от съседите си, като Индонезия и Филипините, които са изправени пред перспективата за огромен скок в раждаемостта в резултат от ограничителните мерки заради коронавируса.

"Получихме отзиви, че Covid-19 е накарал някои двойки да отложат плановете си за родителство", заяви в понеделник вицепремиерът на Сингапур Хенг Суи Кийт. Той добави, че повече подробности за сумите и как ще бъдат изплатени новите бебешки бонуси ще бъдат обявени на по-късна дата.

Действащата система за стимулиране на раждаемостта в Сингапур предоставя на родителите, които отговарят на условията, до 10 000 сингапурски долара (7330 щатски долара) обезщетения.

Коефициентът на плодовитост в Сингапур достигна осемгодишен минимум през 2018 г., според правителствени данни, при ниво от 1,14 раждания на жена.

Миналия четвъртък правителството съобщи, че населението на Сингапур е намаляло леко с 0,3 процента от юни 2019 до юни 2020 и наброява 5,69 милиона души към юни тази година. Това се отбелязва в Кратък доклад за населението 2020, предаде Асошиейтед прес.