Водещата партия в Швейцария - Швейцарска народна партия (SVP) призова избирателите да отхвърлят споразумението за свободното движение с ЕС при референдум в неделя в името на "избраната имиграция". Правителството ясно предупреди, че ако това се случи, върху Швейцария ще падне европейската "гилотина".

Малко вероятно е предложението да мине на референдума, но изненадващото "да" през 2014 година изисква предпазливост в прогнозите.

Преди шест години швейцарците одобриха с много малко мнозинство (53%) първата популярна инициатива на партията за въвеждане отново на квоти за мигранти, най-вече от Европа.

В продължение на десетилетия тонът на швейцарската политика задава именно антиимигрантската Швейцарска народна партия. Сега тази най-голяма партия в страната призова за гласуване с аргумента, че на страната трябва да бъде позволено да определи свой собствен лимит за броя на чужденците, които влизат в страната, за да работят, отбеляза "Гардиън".

Популистката дясна партия смята, че алпийската страна страда от неконтролирана и непропорционална имиграция, заплашваща работните места, поде нова инициатива. Тя цели да прекрати Споразумението за свободно движение на хора, подписано през 1999 година с ЕС, посочва на свой ред Франс прес.

Вотът и т.нар. "Операция Либеро" планира да направи сензационна новина, изтъква "Економист" по повод гласуването. "Операция Либеро" планира нещо, но не може да каже какво, отбелязва изданието.

Още малко история

През 1992 година швейцарците гласуваха с "не" за влизането на страната им в Европейското икономическо пространство, споразумение, подписано от страните членки на Европейската общност, предшественика на ЕС, и страните членки на Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ - EFTA).

Този вот провокира гнева на ЕС, който тогава изключи швейцарците от програмата Еразмус (Erasmus). Опасявайки се от други много по-сериозни ответни мерки, Берн смекчи текста за изпълнението на инициативата: одобрен през 2016 година от парламента той предоставя национално предпочитание при наемане на работа и установява допълнителни формалности за работодатели от Швейцария, които искат да привлекат европейски служители.

Как ще гласуват швейцарците сега

Изглежда опасенията на швейцарците, свързани с европейската имиграция, са се разсеяли шест години след вота от 2014 година. Според анкети близо 65 процента ще отхвърлят инициативата. Предполага се, че избирателите искат стабилност в момент на икономическа несигурност на фона на пандемията от коронавирус.

Правителство, парламент, синдикати, работодатели, партии, всички те призоваха избирателите да се противопоставят на популистката десница, напомняйки, че ЕС е основният търговски партньор на Швейцария и цели сектори на икономиката, особено в граничните региони, зависят от европейската работна ръка.

Какви са аргументите на инициаторите на вота

Имигранти са приблизително една четвърт от 8,6-милионното население на  Швейцария и се очаква с продължителната имиграция населението на страната да набъбне до около 10 милиона през следващите 30 години.

"Мигрантите променят нашата култура", се казва в уебсайта на кампанията за референдум на Швейцарската народна партия. "Обществените места, влаковете и улиците стават по-малко безопасни. Освен това на практика половината от всички получатели на социални помощи са чужденци ", се казва още там.

От партията твърдят, че безработицата сред швейцарските граждани неизбежно ще се увеличи, тъй като младите чужденци се наемат на мястото на по-възрастни швейцарски работници, жилищните разходи ще се увеличат, а училищата, транспортът и обществените услуги ще бъдат претоварени.

Опонентите казват, че анулирането на споразумението за свободно движение с ЕС би лишило страната от квалифицирани работници и най-вече би застрашило сложната мрежа от над 120 двустранни договора, които Швейцария, която не е членка, има с блока.

Мартина Мусон от Агенцията за политически изследвания GFS Bern каза, цитирана от швейцарското издание "Локал", че въздействието върху работниците ще бъде опустошително, независимо дали двустранните споразумения (с ЕС) се запазват или не.

"Швейцария ще загуби квалифицирани работници (ако референдумът е успешен)... Много от тях са лекари например, тъй като нямаме достатъчно лекари в Швейцария", изтъква Мусон.

Ще се стигне ли до "гилотина" за Швейцария

Правителството също предупреди, че заради "клауза, наречена гилотина" едностранното отхвърляне на Споразумението за свободно движение на хора ще доведе след шест месеца до автоматично прекратяване на шест други двустранни споразумения (отнасящи се най-вече за обществените пазари, земеделието и наземния транспорт) и излага на риск други важни споразумения, сключени с ЕС.