Персоналът на ресторанти във Велико Търново от днес обслужва клиентите, облечен в жълти жилетки. Символичния протест на ресторантьорите е свързан с искането за петпроцентова ставка ДДС и промени в наредба 18 на НАП, съобщи Петър Стефанов, председател на регионалната структура на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация във Велико Търново.

Той посочи, че на регионално равнище ресторантьорите и хотелиерите са поканили на среща всички народни представители от Великотърновска област в понеделник, а в национален план се предвижда протест на 29 януари пред Народното събрание.

Членовете на управителния съвет на асоциацията са внесли своите искания в парламента, в Министерството на финансите, в Министерството на туризма и в Министерството на труда и социалната политика.

"Нашият протест не е политически, а икономически и социален", подчерта Стефанов.

Снимка: БТА

Исканията на протестиращите

Ресторантьорите искат намаляване на ДДС за хотелите, хранителните, питейните и заведенията до 5%, както е в Румъния, регламентирането на бакшиш до 10 процента, който да се вкарва чрез код в касовия апарат, отмяна на наредбата за запечатване на заведенията от данъчните, лимит за издаване на разрешителни за нови обекти, задължителна регистрация по ДДС на всички фирми в бранша. Спестените средства, според хотелиерите и ресторантьорите ще им позволят да увеличат заплатите на работещите в сектора, които са сред най-ниските в страната и ще спомогнат за спиране на теча на квалифицирани кадри към чужбина.

Защо искат регламентиране на бакшиша

Браншът настоява за легализирането на бакшиша, защото сега по закон, ако наличността на оборота в сервитьора не съответства на регистрираното в касовия апарат - следва глоба. А клиентите дори и не подозират, че давайки бакшиш излагат на риск заведението, което посещават.

Снимка: БТА

За спорната Наредба 18 

Представители на туристическия бранш искат отлагане на така наречената наредба за касовите апарати /Наредба Н-18/ и преразглеждане на текстовете й. От Българския съюз по балнеология и спа съобщиха пред журналисти, че в писмо до премиера Бойко Борисов са заявили искането си в диалогичен режим да бъде постигнато желанието им за отлагането на наредбата с 5 години и преразглеждане на текстовете й, засягаща дейността на търговците, които използват софтуер за управление на продажбите.

От Българския съюз по балнеология и спа напомниха, че в туризма има и международни компании със софтуер, които трябва да пренастроят данните си, което не става веднага, а с години планирано. Сред основанията за отлагателното им искане са и чувствителните разходи по адаптирането към изискванията на новата наредба, особено за големи хотелски вериги или курорти.

От Сдружение "Национален борд по туризъм" също посочиха, че желанието на представители на бранша е за диалог по темата. Изпълнителният директор на Сдружението Поли Карастоянова заяви, че времето за отсрочка по адаптирането към наредбата е крайно недостатъчно, заради спецификата на материята. В писмо на НБТ до премиера, финансовия министър и ръководството на НАП се настоява за отсрочка, докато се изработят "адекватни критерии" и постепенен срок по въвеждането на изискванията на наредбата - от малките обекти към големите, защото според организацията едновременното въвеждане ще доведе до хаос.