Сдружението на заведенията в България предлага три варианта за разхлабване на противоепидемичните мерки. "Това са желанията на ресторантьорите, а не популистки решения. Това и на първо място е бизнес логиката, по която ние съществуваме и сме градили бизнеса си", посочват от организацията.

Пожелателно отваряне на външните части на заведенията, предвижда първият вариант, като от организацията изтъкват, че тези от ресторантьорите, които го направят, няма да могат да се възползват от обезщетения.

"Затворихте ни насила, сега искате да ни отворите насила. Обезщетения за април - няма. Дори и да има решение за такива на по-късен етап, заведенията с градини няма да могат да се възползват от тях, а самите градини не са достатъчни, за да издържат разходите на едно заведение. Още повече, че месецът е студен, има ограничение в работното време и задължително разстояние между масите, което намалява капацитета", заяви пред БНР председателят на Сдружението на заведенията Емил Коларов, който отбелязва, че браншът не желае да работи само с външните открити части на своите заведения.

Вторият вариант предвижда отваряне на всички ресторанти от 1 април, а на нощните заведения - от 15 април 2021 г.

При третия вариант се предлага отваряне на външните части на заведенията, но с успоредно компенсиране на бизнеса за този период по програмата за подкрепа чрез оборотен капитал.

Същевременно от Сдружението за модерна търговия, в което членуват големи търговски вериги, призоваха вчера при евентуално удължаване на противоепидемичните мерки да отпадне затварянето на големите магазини за търговия с нехранителни стоки.