Разговорите между САЩ и ЕС са "разумни" и не предвещават да прераснат в търговска война, каза днес министърът на финансите на Германия Олаф Шолц, цитиран от Ройтерс.

Финансовите министри и централните банкери от цял свят пристигат в индонезийския курорт Бали тази седмица за редовните годишни срещи на Съветите на управителите на Групата на Световната банка (СБ) и на Международния валутен фонд (МВФ).

Форумът се провежда в разгара на ескалиращия търговски спор между САЩ и Китай, финансовата нервност в някои развиващи се икономики и безпокойството за публичните финанси на Италия.

Въпреки това Шолц запази оптимистичния си тон: "Провеждат се много разумни и изпълнени с доверие разговори между ЕС и САЩ, които не предвещават ескалация на търговския конфликт", изтъкна той пред журналисти.

На същата пресконференция управителят на германската централна банка Йенс Вайдман посочи, че последното забавяне в световния растеж се дължи по-скоро на "нормализиране" спрямо "изобилието" от предходните години, отколкото на последствие от търговските напрежения.

В същото време той отправи предупреждение към Италия във връзка с бюджетните планове на страната.

"Съветът, който бих дал на Италия, е да внимава какво прави", каза Вайдман.