Германия е сред най-големите печеливши от членуването си в Световната търговска организация (СТО) с постъпления от 66 милиарда долара по тази линия. Това сочи изследване на германската фондация "Бертелсман", цитирано от ДПА.

Досега от членството си в СТО най-много са спечелили САЩ, Китай и Германия. САЩ са получили чисто 87 милиарда долара, а Китай - 86 милиарда долара.

През 2016 година СТО е постигнала общо увеличение на благосъстоянието на всичките си членове с около 855 милиарда долара, информира днес "Бертелсман".

В организацията членуват 164 държави и повечето печелят от това, сочи проучването. Твърди се, че нечленуващите страни се борят със загуба на просперитет и спад на износа.

"СТО е операционната система на глобалната икономика, гарантираща всеки ден, че стоките и услугите могат да циркулират в стабилна, регулирана среда", коментира Кристиан Блът, търговски експерт в "Бертелсман".

СТО е парализирана, в момент когато се подготвя да отбележи 25 години от основаването си на 1 януари. САЩ, които обвиняват съдиите на организацията в превишаване на правомощията, блокираха новите назначения в Апелативния орган. С недостатъчно съдии органът вече не може да поема случаи за разглеждане, поставяйки под съмнение бъдещето на търговската система, основаваща се на международни правила, отбелязва ДПА.