САЩ и Румъния се обявяват против строителството на газопровода „Северен поток 2“, както и други проекти в енергийната сфера, които правят техните съюзници и партньори зависимо от руските енергоресурси.

Това се казва в разпространено от Белия Дом съвместно заявление на президентите на тези две страни Доналд Тръмп и Клаус Йоханис след края на срещата им във Вашингтон, предава ТАСС.

„САЩ и Румъния признават, че енергийната сигурност е национална сигурност. Подчертаваме нашето несъгласие със „Северен поток 2“ и други проекти, които правят нашите съюзници и партньори зависими от руските енергоносители“, се казва в съобщението.

„Запасите от природен газ в Румъния могат да подобрят благосъстоянието на нашите страни и да повишат енергийната сигурност в Европа“, посочват държавните глави. „САЩ и Румъния ще разгледат въпроса, как по най-добър начин да се подобри инвестиционният климат в Румъния, така че това да е изгодно и за двете страни“.

„Ние, също така, настоятелно призоваваме нашите отрасли в производството да си сътрудничат тясно за постигането на целите на гражданската ядрена енергетика на Румъния“, отбелязват президентите.