Правителство на Риши Сунак отложи обявяването на новите си планове за оздравяване на публичните финанси на Великобритания с повече от две седмици, предаде Ройтерс. Новата дата е 17 ноември. Лондон мотивира решението с желанието да гарантира, че програмата отразява последните икономически прогнози и развития.

"Главният ни приоритет е икономическата стабилност и връщането на доверието във Великобритания", заяви финансовият министър Джереми Хънт, който запази поста си при новия премиер Риши Сунак.

"Искам да потвърдя, че това означава намаляване на дълга в средносрочен план."

Хънт определи забавянето на оповестяването на плана като "благоразумно", цитира го и Би Би Си. Той отбеляза, че е обсъдил отлагането с управителя на "Банк ъв Ингланд" (BoE) Андрю Бейли, който го е одобрил.

Централната банка ще обяви следващото си решение за вдигането или запазването на основните лихвени проценти на 3 ноември.

Риши Сунак беше министър на финансите във времето на пандемия от COVID-19 и под негов надзор бяха направени огромни разходи, бяха взети големи заеми, за да се поддържа икономиката. Той подаде оставка през юли в знак на протест срещу  тогавашния премиер Борис Джонсън и съпротивата да се вземат решения за плащане на сметката за пандемията.

Назначаването му за лидер на Консервативната партия, след краткия престой на поста на Лиз Тръс, беше широко приветствано от инвеститорите, които виждат в него и в Хънт, лидери, по-склонни да се справят с черната дупка в публичните финанси на Великобритания, отбеляза Ройтерс.