Испанският кралски двор, който е в центъра на вниманието тази седмица, след като бившият крал Хуан Карлос реши да напусне страната на фона на финансови скандали, е държавно финансирана институция, създадена да подкрепя краля като държавен глава и семейството му, разказва Ройтерс, на която се позова БТА.

Испанската и швейцарската прокуратура проверяват твърдения за офшорни сметки и подкупи, свързани с договор за високоскоростна жп линия. Хуан Карлос не е разследван официално в двете страни. Той отказа коментар, като заяви, че твърденията засягат личния му живот.

Според различни информации 82-годишният бивш крал е в Европа, в Карибския регион или в Близкия изток.

Следват подробности за кралското финансиране на базата на данни от административната служба на краля, кралския сайт и испанското правителство.

В държавния бюджет на Испания се заделят средства за кралския двор. По конституция средствата трябва да са достатъчни, за да може държавният глава да работи в "условията на независимост, присъща за конституционните му функции".

Бюджетът му е намалял през изминалото десетилетие с около 6 процента до около 7,9 милиона евро (9,29 милиона долара).

Кралят решава как да бъдат разпределени средствата.

Крал Фелипе е получил като заплата 248 000 евро през 2019 година, а кралица Летисия - близо 137 000. Бащата и майката на Фелипе са взели общо около 310 000 евро.

Решението на крал Фелипе през март да спре парите от двореца за баща си, възлизащи на 198 845 евро, е подпомогнало малкия излишък на институцията от около 1 милион евро.

През 2015 година Фелипе нареди членовете на кралското семейство да не приемат подаръци "извън това, което е обичайно, социално и учтиво", в противен случай може да се "компрометира достойнството на техните институционални задължения".

Не се разрешава на членовете на кралския двор да приемат нисколихвени или безлихвени заеми, или пък подаръци под формата на пари. Получени парични награди трябва да бъдат дарени за благотворителност. Годишнините или празненствата, на които се получават подаръци, са предмет на специални правила. Подарък, който се сметне за институционален, трябва да бъде предаден на държавата.

Кралският двор харчи над 3,8 милиона евро за персонал и 2,7 милиона евро за стоки и услуги годишно. Бюджетът му предвижда и инвестиции на стойност 1,3 милиона евро.

Кралското семейство използва различни дворци, включително най-големия западноевропейски в Мадрид, и резиденции в страната, които са държавна собственост.

Вътрешното министерство покрива разходите за охраната на Хуан Карлос, която се осигурява от кралския двор.

Премиерът Педро Санчес отказа да отговори във вторник как отсега нататък бившият крал ще плаща сметките си, припомня Ройтерс.