Владимир Путин, който се опитва да повиши жизненото равнище в Русия в началото на новия си президентски мандат, се опита да успокои руснаците за състоянието на икономиката днес в телевизионен маратон, при който той отговаря на въпроси на руски граждани, предаде Ройтерс.

Путин, който спечели нов мандат през март, от 2001-а всяка година използва телефонната връзка с гражданите, при която те да му задават въпроси. Той използва годишната пряка телефонна връзка с гражданите, за да се представи като решителен борец за отстраняването на проблемите на вътрешния фронт и твърд защитник на интересите на Русия на световната сцена.

Критиците казват, че събитието, което се провежда дни преди Русия да бъде домакин Световната купа по футбол, е нагласена постановка в театъра, чиято цел е руснаците да могат да изпуснат парата и да се почувстват така, сякаш могат да повлияят на бюрократичната система отгоре надолу.

Путин и неговите съветниците казват, че това е незаменим механизъм за измерване на общественото мнение и за запознаване с реалните проблеми на хората.

"Ние се насочваме в правилната посока. Поели сме по пътя на стабилния икономически растеж. Да, това е скромен растеж, но това не спад", посочи Путин.

Путин каза на човек, който се обади от кабината на камиона си, че е съгласен с него, че цените на бензина се увеличават прекалено бързо.

"Това е неприемливо", каза президентът.

Руската централна банка прогнозира икономически растеж между 1,5 и 2 на сто тази година, отбеляза Ройтерс.

При отговорите на въпроси на пряката телефонна линия миналата година президентът, който сега е на 65 години, обеща да изкорени спиралата на бедността, припомня Ройтерс.

Путин каза също така, че Русия не може да има своя криптовалута по дефиниция, допълва ТАСС.

Тъй като, ако говорим за криптовалута, това е нещо, което излиза извън националните граници, обясни той.

Руският държавен глава заяви също, че митата на САЩ върху вноса на стомана и алуминий са санкции.

Явно, нашите партньори мислеха, че това никога няма да ги засегне - такава контрапродуктивна политика, свързана с ограничения и санкции. Сега обаче виждаме, че това се случва. Въвеждането на митата върху стоманата, алуминия не само за Европа, а и за Канада и Мексико, по същество представлява санкции, но с друга формулировка, коментира Путин.

Той припомни, че е отправил предупреждение в реч в Мюнхен през 2007 година за нарастващото усещане на САЩ за изключителност и опасността Вашингтон да наложи свои правила на другите страни, допълва Ройтерс.

Точно това се случва сега. Никой не поиска да чуе и никой не направи нищо, за да предотврати това да се случи. Е, засегнати са. Вечерята е сервирана (...) моля заповядайте и яжте, заяви Путин.

По думите на руския президент в света започва да се заражда съзнанието, че трябва да се изработят единни правила за поведение, за да се осигури ефективно развитие на икономиката.