Синдикатът на служителите в Министерството на вътрешните работи (МВР) отказва да приеме обещаното 15% увеличение на основните заплати в сектора, предаде БТА. 

"Синдикална федерация на служителите в MВР ще обмисли до края на седмицата, по какъв начин ще продължат действията си с цел да постигнат исканото от тях увеличение на заплатите на служителите в МВР с 30 процента", каза пред медиите председателят на УС на синдикалната организация Валентин Попов.

По-рано днес стана ясно, че е постигната договореност за 15% ръст на заплатите на полицаите, като за някои от тях с клас прослужено време и добавки процентът може да достигне 20. Това се случи, след заседание на Съвета за социално партньорство в МВР. На него политическото ръководство и синдикатите обсъдиха възнагражденията във ведомството, съобщи БНТ.

"На заседанието на Съвета за социално партньорство представихме настоящата ситуация и обсъдихме всички наболели въпроси", каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Христо Терзийски, предаде Нова Тв.

"Не сме се разбрали за заплатите, а просто представихме настоящата ситуация, това, което министерството е заявило като бюджет, разговорите, които се водят във финансовото министерство и с народни представители, които да могат да внесат поправки в Закона за държавния бюджет така, че да стигнем до 15% увеличение на основната заплата за всички служители на МВР", каза още той. Терзийски допълни, че ако ситуацията е добра, още в първия възможен момент може да се говори за увеличение на заплатите от 2021 година, по-голямо от 15 на сто.

По думите му в парично изражение това са 231,5 млн. лв. увеличение на бюджета в перо "Персонал" за всички служители. "Обсъдихме, че през тази година са увеличени някои други финансови пера като време на разположение и нощен труд, не с много, но пак е в полза на всеки един служител, който работи на смени или е на разположение през нощта", каза още министърът на вътрешните работи.

Вътрешният министър каза още, че не знае дали синдикатите ще протестират.

До увеличението на заплатите в сектора се стигна след протести на полицаите в страната. Синдикатите в системата на МВР настояваха за 30% увеличение на заплатите - каквото е предвидено за останалите сектори на първа линия в борбата с Ковид-19.

Една от протестните прояви бе разпъване на палатков лагер до Народното събрание и излагане на изложба със снимки как полицаите работят в условията на Covid криза. Причина за недоволството, според Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в Министерството на вътрешните работи, е недооценяването на труда на служителите в МВР и приноса им в борбата с епидемията и последствията от пандемията. 

Премиерът Бойко Борисов обяви, че увеличение на заплатите им ще има догодина, което ще е по-малко, но ще е за всички. Обещанието за допълнителни възнаграждения обаче не потуши напрежението. Служителите в МВР настояваха работата им да бъде призната, като такава на първа линия.