Консултативният съвет по пчеларство ще заседава днес, за да търси решение на проблема с повишената смъртност при пчелите. Заради зачестилите отравяния на пчелни семейства производителите на мед протестираха миналата седмица и се заканиха да организират национален протест в столицата.

Пчелите загиват заради нерегламентираното пръскане с пестициди, смятат пчеларите. Наредба за това кога може да се пръска, какви правила трябва да се спазват и колко време предварително фермерите трябва да предупреждават пчеларите има, но тя масово не се спазва, твърдят производителите на мед.

От своя страна земеделците отричат вина за смъртността при пчелите и твърдят, че няма лабораторни доказателства за причините за отравяне на хиляди пчелни семейства. Освен това голяма част от пчеларите не са регистрирани и дори да искат, фермерите нямало как да ги предупредят преди третирането на посевите с химикали.

Дали днешният Консултативен съвет ще успее да помири двете противоположни позиции, не е ясно. Знае се, че пчеларите ще поискат строги санкции за земеделците, които не спазват наредбата.

Пред БНР доц. Юлиян Станчев от Плевенския пчеларски съюз и член на консултативния съвет заяви, че днес ще настояват за компенсации и санкции:

"Отравянето на пчелни семейства е като градушката на земеделските стопани. Имаме загуби и от отравянето, и от болести. Справедливо е и пчеларите да бъдат компенсирани. Ще настояваме за реални компенсации. Трябва да бъдат сформирани комисии, които да оценят на място загубите, защото има места, където няма загуби. Ще настояваме и за санкции за онези, които причиниха отравянията".

Пчеларят подчерта, че не се спазват редица закони и наредби и даде пример - че се пръска през деня, което не би трябвало да се случва. Освен това, по думите му, има информация за внос на забранени препарати. Според него отравяне може да се получи не само на пчели, но и на хора. Санкции за неспазване на наредбите няма, отбеляза той. Пчеларите настояват за повече контрол на "Растителна защита", както и да се повиши капацитетът ѝ. Друго предложение в протестната декларация на пчеларите е да се отнемат субсидии на всеки, който не спазва наредбите и законите.

Доц. Станчев обяви, че са дадени проби на много места. Някои пчелари не дават проби, защото те са скъпи, добави той. По думите му, днес и този въпрос ще бъде обсъден - разходите по анализа на пробите да бъдат осигурени от БАБХ или по друг начин, а след това да бъдат възстановени от виновника за отравянията.