Франция и Германия предложиха днес на Евройпейския съвет, форума представляващ правителствата на членките на ЕС, да получи правото да отменят някои антитръстови решения на Европейската комисия в определени "добре дефинирани случаи", предаде Ройтерс.

Берлин и Париж искат да бъдат преразгледани правилата за сливания след ветото, наложено от ЕС, на планираната сделка за сливането на бизнеса в железопътния транспорт на германската група Сименс (Siemens) и на френската Алстом (Alstom). Целта на неразрешената сделка бе да се създаде европейски шампион в жп сектора, който да се

конкурира с по-големите чуждестранни играчи.

Във френско-германското съвместно предложение, публикувано във вторник, двете държави също предлагат да бъдат актуализираните сегашните основни рамки за сливанията, като се вземе предвид в по-голяма степен конкуренцията на световно равнище, а не толкова на европейско.

По-рано днес германският канцлер Ангела Меркел, заяви, че на Европа може й да се наложи да преосмисли правилата си за конкурентоспособността, ако иска да създаде компании, които да играят значителна роля на световната сцена.

Коментарите на Меркел на конференцията за дигиталния бизнес в Берлин идват две седмици, след като антитръстовите власти на ЕС блокираха сделката за създаването на гигант в сектора на оборудване за железопътния транспорт, който би могъл да се съревновава с Китай.

Сливането на Алстом и Сименс се разглеждаше като като възможност Европа да се подготви за разширяването на бизнеса в света на китайската железопътната корпорация Си Ар Ар Си (CRRC).

Без да споменава пряко провалената сделка, Меркел каза, че позицията на ЕС за конкуренцията "буди у мен съмнение дали можем наистина да създаваме глобални играчи по този начин".

Тя добави, че за да се постигне това, би трябвало най-напред да има желание на европейско ниво да се промени законът за конкурентоспособността.