Световната икономика ще нарасне с 4,7 процента тази година благодарение на по-силното от очакваното възстановяване в САЩ. Това се посочва в доклад на Конференцията на ООН за търговия и развитие (ЮНКТАД - UNCTAD), публикуван днес и цитиран от световните агенции.

Предишната оценка на организацията бе за растеж от 4,3 процента, припомня БТА.

Корекцията към повишение спрямо септемврийската прогноза се основава на очакваното увеличение на потребителските разходи в САЩ на фона на напредъка в разпространението на ваксините срещу Ковид-19 и широкообхватния пакет стимули, се посочва в доклада.

Очаква се световното възстановяване, което започна през третото тримесечие на 2020 година, да продължи и през 2021-а макар и с голяма степен на неравномерност и несигурност, отразяващи епидемиологичните, политически и координационни неясноти, според експертите.

По-рано този месец Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) също преразгледа към повишение прогнозата си за растежа през тази година - до 5,6 процента спрямо предварителните очаквания за 4,2 процента.

Според доклад от 22 страници на ЮНКТАД Ковид-19 ще има продължителни икономически последици и ще е необходима постоянна правителствена подкрепа. Авторите на доклада, озаглавен "От тигана. . .в огъня?", смятат, че най-големият риск за перспективите пред световната икономика би било връщане към строги икономии.

Миналата година икономиката се е свила с 3,9 процента, след като разпостранението на Ковид-19 доведе до налагане на карантини в повечето страни по света, се посочва в доклада.

Влиянието на коронакризата бе прекомерно и доведе до безпрецедентен спад на доходите на населението, като най-засегнати са хората в развиващите се страни, подчертават авторите на доклада.

Сценарият би бил още по-лош, ако централните банки не бяха предприели мерки, за да избегнат финансов колапс. Пакетите за стимулиране и спадът в цените на суровините, както и относително бързото разработване на ваксините, също оказаха положително влияние, според експертите на ЮНКТАД.