Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова в писмо страните от Г-20 да отделят повече ресурси, за да се попречи на пандемията от новия коронавирус "да достигне апокалиптични размери", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В писмото с вчерашна дата двадесетте най-развити икономики са приканени да предприемат редица мерки, сред които координиран финансов пакет за помощ на бедните страни в размер на "трилиони долари", спиране на митата, квотите и други ограничения в търговската област и отмяна на санкциите, за да могат някои страни да получат храна и лекарства.

Гутериш казва още, че ресурсите на Международния валутен фонд са недостатъчни и трябва да бъдат постепенно увеличени и че преструктурирането на дълговете трябва да стане приоритет.

Вчера Гутериш заяви, че ООН иска 2 милиарда долара за помощ на бедните страни да се борят с коронавируса.

Междувременно Русия потвърди, че в четвъртък ще се състои извънредна среща на върха на Г-20 по видеовръзка, посветена на борбата с пандемията от коронавируса, предаде Франс прес.

"На 26 март президентът Владимир Путин ще участва в извънредната среща на върха на Г-20, която ще бъде под формата на видеоконференция", се казва в изявление на Кремъл.

Според изявлението тази среща на върха ще е посветена на борбата с пандемията от коронавируса и отражението й върху световната икономика.

Миналата седмица Саудитска Арабия поиска да се организира такава виртуална среща на лидерите на 20-те най-големи световни икономики, а в понеделник президентите на Франция и Китай Еманюел Макрон и Си Цзинпин призоваха за извънредна среща на върха на Г-20 за обсъждане на санитарните и икономическите аспекти на кризата с коронавируса.

Днес беше съобщено, че саудитският крал Салман ще председателства видеоконференцията на лидерите на страните от Г-20 за коронавируса в четвъртък, предаде Ройтерс.