Продажбата на облигации на стойност 750 милиона евро тази седмица помогна на Черна гора да избегне дългова криза, заяви финансовият министър на страната Милойко Спаич, цитиран от Ройтерс.

Страната с население от едва 620 000 души разчита силно на туризма по адриатическото крайбрежие и икономиката й пострада сериозно от пандемията от коронавирус. Световната банка предвижда свиване на икономиката й с 12,4 процента тази година след изключително лошия туристически сезон.

"Черна гора избегна банкрут", заяви финансовият министър Милойко Спаич. "Ние трябваше да реагираме преди началото на следващата година, за да не затънем в дългова криза".

Премиерът Здравко Кривокапич, чието коалиционно правителство встъпи в длъжност преди около седмица, заяви, че част от средствата ще бъдат използвани за покриване на наследения от предишното правителство дълг.

Събраните пари ще бъдат използвани също за бюджета и за инвестиции, посочи той.

Черна гора, която е членка на НАТО и кандидатка за членство в ЕС, има държавен дълг от около 3,66 милиарда евро или 80 процента от брутния вътрешен продукт.