Масова стачка в Гърция - втора само за тази седмица. Повод за недоволството е проект за промени в трудовото законодателство, при който ще отпадне 8-часовият работен ден. И докато правителството е на мнение, че законът ще защити правата на служителите, синдикатите са категорични, че отваря врата към робство в 21-ви век.

С викове "само часовниците работят денонощно" и "не на средновековните закони, долу ръцете от 8-часовия работен ден", опозиционии партии и членове на профсъюзи се обявиха против идеи за реформа в трудовото законодателство.

Правителството на Кириакос Мицотакис планира въвеждането на гъвкаво работно време и регулация на дистанционната работа. Според управляващите сегашните наредби са морално остарели, а новите биха позволили на служителите да работят повече в дадени дни и седмици и да почиват повече в други.

Протесиращите се страхуват, че това ще позволи на некоректни работодатели да злоупотребяват със своите служители като ги принуждават да работят извънредно, както и да уволняват по-лесно работници.

"Искаме да спасим 8-часовия работен ден! Работническата класа се е борила за него с векове, проливала е кръв и е направила огромни саможертви. Никой от нас не вярва на лъжите на правителството, че целта им е да защитят правата на работниците", заяви Йоргос Стефанакис, служител в куриерска фирма.

"Този закон ще засегне работещите дистанционно - хиляди хора в Гърция работят от вкъщи и никой не следи колко дълго продължава работният им ден, дали остават до късно през нощта или през уикендите", посочи Никос Бехлос, служител в частния сектор.

Само в Атина протестираха над 7000 души. В стачката се включиха служители от частния и държавния сектор, пенсионери и студенти. Протестът засегна и транспорта - част от фериботите не отплаваха, отменени бяха и полети, заради стачка на авиодиспечерите. Спряха работа градският транспорт и държавните железници.