Нова масова стачка "Да спасим 8-часовия работен ден" блокира Гърция

Опозиционии партии и членове на профсъюзи се обявиха против идеи за реформа в трудовото законодателство

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

В живота или се конкурираш с качество или с количество. Нито гърците, да не говорим пък за българите, могът да се конкурират с качество. За тях единственият изход е количество! В този глобален свят ще бъдат (и вече са) размазани от други които имат или едното или другото. Искаш да работиш по 8 часа като немците? Направи фабрика за коли и машини които са с добро качество и се търсят от целият свят. Ако не можеш, тогава ще трябва повече количество в сменянето на чаршафи, брането на ягоди и другите икономически активности които България - и българите като цяло - извършват. Другият изход е да избягате към държави които още живеят на качество и да се скътаете там като завивате гайки по немските автозаводи - докато имат качество и вие ще минавате между капките!

Години наред съм бил работодател в Гърция. Като цяло синдикатите им са много силни и се грижат да не вземе да се преработи случайно някой в часовете между пушенето, мъкненето на фрапе цял ден в лявата ръка, ровенето в телефона и раздумката с колегите, на която се оплюват "гадните капиталисти", които всъщност им плащат заплатата. Ако фирмата започва работа в 9:00, то първите пристигат в 9:30 и се нареждат в полукръг около кафемашината, а в 10:00 пускат компютъра..... Ако няма работа, не можеш да пуснеш някого на обяд да си ходи и друг път да компенсира, а трябва да му платиш пълна надница. Общо взето работят за да живеят, а не живеят за да работят. Виж, ако бизнесът е собствен/семеен, там се скъсват от работа. Трудовото законодателство им е архаично и катастрофално, почти като по Тошово време у нас.

Нормираният работен ден трябва да стане 7.5 ч като за начало

Гърците ще си извоюват правата,докато българите спят... Тук узакониха 300 часа извънреден труд и българина го проспа отново... В провинцията хората работят по 12 часа на ден 6 дни в седмицата за 650 лв бруто,които получават със закъснение,защото феодалите им все нямат пари,а купуват и карат поршета,мазератита,ферарита,палати по морето,в София и чужбина,уредиха си и правнуците с милиони,за робите и от трохите се режат,затова всичко идва в София или бяга в чужбина,от зор! Ни едно правителство досега не застана на страната на работниците,затова и България ще опустее покрай алчните феодални свине!

за какво им беше истерията с ковид?!

Като капиталист и собственик на капитали ще Ви призная едно. Тази система е полезна за мен, но е вредна за мнозинството. Накрая ще остана без работници, защото няма население или ще трябва да уча пущу. Комунизма си е хипер демокрация

Споко мой човек! Виж какво става по морето, няма пукнат руснак да го друсат за бакшиш. Скоро ще притичат огладнели да си търсят работа.

Протесиращите се страхуват, че това ще позволи на некоректни работодатели да злоупотребяват със своите служители като ги принуждават да работят извънредно, както и да уволняват по-лесно работници./ досега коректен работодател не съм срещал

Целта на работодателя е да увеличава печалбата, а печалбата се увеличава като се плаща по - малко за повече работа. Така се увеличава производителността на труда. Така работи икономиката, по - специално пазарната. Като няма печалба се затваря бизнеса и хората се уволняват.

Тези синдикати да искат повече регулации за работодателите , а не да реват за 8ч. раб ден - То и без друго е много и сега !! Ако се направи добър разчет , е по-добре да се работи на 6ч. при същото заплащане , но пък ще има повече работни места за повече хора , така и производителността ще е по - добра , а не едни да се преуморяват , докато има други които стоят без работа ?!

Имам колеги които от 8,5 часа, пушат 7,5 и 0,5 обядват.

Това са частни случаи, или почти всичките ти колеги са така? НЕ МАНИПУЛИРАЙ. УМРИ ГАДИНО МРЪСНА.

В България в стеоителството е така от началото на века, че даже от края на комунизма. Затова вече тарикатите "чорбаджии" не могат да намерят служители и работят сами денонощно. Много от строителните инженери преквалифицираха в ПРОГРАМИСТИ, а вече почти никой не иска да влиза в УАСГ/ВИАС (за други строителни ВУЗ дори няма смисъл да се казва).

Всичко си върви към съвременно робство. Конспирациите се сбъдват една по една в последната година.

NNiikkii

Фирма от 1996г. Плътни, много плътни 8ч работен ден. И нито час забавена заплата - всеки петък в 17ч. Вождовете бачкат с индианците и Леонсио бие камшика... ;)

Гръцките фирми в България отдавна са заробили местните работници с поне 12 часови смени. Хареса им и лобират за същото в Гърция. Вземете например бензиностанции ЕКО. 12 часови смени. По 15-18 20 на месец. И се плаща МРЗ. Няма извънреден труд , няма нощен.

Ами тук им е позволено! Преди години работех за грък и смените ни бяха по 14 часа! Веднъж дори не ни пусна да гласуваме, толкова много газеше законите ни! Мотото му беше "Манастир голям - монахини много!". После го видях да си работи сам-явно монахините бяха свършили!

Ами вместо сега да се оплакваш във форума тогава да беше сезирал Здравната инспекция и провсъюзните централи. Също така има адвокати дето се занимават с трудови спорове. Сега остана да ни кажеш, че заплатата не си я получавал, чрез банка, че нямаш вноски за пенсия и здравно осигуряване.

Малки и глупави бяхме, сега не бих търпяла!

Говоря за 2003та.

Чета коментарите от долу за лошите чорбаджии! Некои хора забравиха че комунизма умре, за да имаш хляб ще трябва да бачкаш иначе чорбаджията ще си отвори фабриката в Китай! Те така работи капитализма, пазарна икономика по новому!

Колко български фирми могат да се изнесат в Китай и подобни държави? Това го правят големи компании, не като тези тук. Освен това да припомня, че сме държава с много бързо топящо се население, да не се окаже в един момент, че чорбаджиите (приемам, че сте такъв) сте повече от работниците. Не сме Филипините или Бангладеш, все пак!

Споко мой човек, има украинци, банатски българи, македонци тук таме сирийци мераклии да работят. Ако пък свършат хората, ей къде е Туриця там да си чул някой да стачува. Това че ще можете нищо да не правите и някой да ви налива го забрави. Закона на капитала е че ако не увеличаваш печалбата умираш, а печалба се увеличава като се плаща все по - малко и се продава по пазрна цена. Икономика е това, пообразовай се и тогава ще разбереш на къде вървят нещата.. а може и да се качиш на правилния влак.

О, и с украинци съм бачкала! Не знаеха език, нямаха опит, а на всичко отгоре някой ги беше излъгал, че ще вземат 1500 евро!

В Китай ще отвориш, ама гъза си. Дори вече западните компании се ухапаха от тази схема, защото китайците взеха ноу-хауто и заработиха за себе си. А и вече китайския стандарт надхвърли българският.

Гърците не са в час! Когато имаше комунистическа България от север ги коткаха и пудриха за да ни ги дават за пример. Комунизма умре, гърците успяха още 20 на години да цоцат системата, но длаверата свърши. Сега трябва да коткат новите членове на НАТО, че да не вземат да се повърнат към Русия. За гърците пари нема, аре обратно на нивата.

Айде да вземем да си сравним стандарта на живот с техния - заплати, пенсии, социални придобивки и други - и тогава да казваме кой не е наред! И само когато видя гъркини да гледат български старци ще ги призная за по-зле от нас!

За старците си прав тъй като пенсиите все още са им от това което успяха да откраднат от ЕС то! Ама като гледам как подтичват по плажа в жегата да ми носят парфенцето на възрастта на моя хаймана, който е някъде на купон по морето в същото време, за какви стандарти да говорим. Тия приказки за туризма който носел просперитет са щуротии! Никоя нация не е забогатяла от слугинаж! Производство, иновация, нови продукти и услуги това води до просперитет. В Гърция са добре само пенсионерите и държавните чиновници! Но след няколко години ще са добре само държавните чиновници!

ама не сега акакто той тиказва по времето на комунизма в България и ще припаднеш като видиш истината. Къде сме били и колко сме потънали.

До Българан.... АБЕ ТИ ЧУВАШ ЛИ СЕ БЕ...в ГЪРЦИЯ БИЛ ЛИ СИ СКОРО...сега ще кажеш че живота в България много по-добър....АБЕ ТИ ЧУВАШ ЛИ СЕ БЕ

Повече от 4 часа работа на ден за някоя си фирма е глупост, пропилят живот. Но все още световната матрица следва това правило на 8 часовия работен ден. Едни от най-развитите държави като Финландия и Швеция се опитват да променят тази догма към по-малко часове работен труд на ден.

Аз пък не плащам на никой който да не работи плътно поне 10 на часа на ден! Пък нека се оплаква на арменския поп!

Уау много си печен.

май ще клесат кат големо момче много здраво.

Мога да потвърдя, че и в България и при социализма и след него никога никой, колкото и да е "уплътнявал" работното време, не е работил повече от 4 часа на ден.

Аз работя, скъпи доктор Фройд. Не можеш да потвърдиш нищо, и не е твоя работа.

Шумкари насрани. Ще ви разпънем на петолъчки.

Евала на гърците! Шапка им свалям! Да бяхме като тях обединени, нямаше да ни мачкат чорбаджиите и да гонят хората от страната.

Интересно е, че гърците много мълчат за ковид мерките и като трябва да излизат със на смс. Странно ми, че за най-малкото правят протести, а за ковид протестите хич ги нямаше