Германия се върна на пътя на икономически растеж през първото тримесечие, след като в края на миналата година избегна "на косъм" рецесията, показва експресна оценка на немската федерална статистика Destatis.

Брутният вътрешен продукт на водещата европейска икономика нарасна през трите месеца до края на март с 0,4% след стагнация през предходното тримесечие (нулев растеж) и след като се сви с 0,2% през третото тримесечие на 2018-а година.

Основни двигатели за подема на германската икономика в началото на настоящата година бяха силното частното потребление (домакинските разходи) и истинския бум при строителството на жилища, отчита Destatis.

На сезонно-некоригирана годишна база обаче растежът на БВП се забави до 0,6% (спрямо началото на 2018-а) от 0,9% през последното тримесечие на 2018-а година, което сякаш показва, че експанзията на най-голямата европейска икономика е относително мудна в началото на настоящата година.

Немският икономически министър Петер Алтмайер заяви пред Ройтерс, че днешните данни са "първи лъч на надежда" след двете слаби предходни тримесечия, но няма причина да се смята, че всичко е наред.

"Международните търговски спорове все още не са решени. Трябва да направим всичко възможно, за да намерим приемливи решения, които дават възможност за свободна търговия", отбеляза той.

Петер Алтмайер, който е довереник на консервативния канцлер Ангела Меркел, повтори призива за подкрепа на компаниите чрез намаляване на бюрокрацията и на данъците, но финансовият министър - социалдемократът Олаф Шолц отказва да се съгласи с намаляването на корпоративните данъци.

Според федералната статистика германската икономика нарасна през първото тримесечие благодарение най-вече на силното строителство и на увеличаващите се разходи на домакинствата, но Destatis не представи по-конкретни детайли за този принос към растеж при представянето на своята експресна оценка.

Трябва да се има предвид, че германският бизнес продължава да бъде предпазлив, което предполага, че всяко едно възстановяване на икономическия растеж може да се окаже краткотрайно.

Експортно-ориентираната немска икономика е изправена пред подновени проблеми в резултат на новата ескалация в последно време на търговско напрежение между САЩ и Китай и с оглед на продължаващата несигурност относно планираното излизане на Великобритания от ЕС, известно като Брекзит