Официалният дълг на македонските железници към БДЖ е малко над 7 млн. евро, каза изпълнителният директор на "Холдинг БДЖ" ЕАД Никола Василев пред журналисти в Скопие след първото заседание на Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество между България и Северна Македония.

Той уточни, че дългът е разделен на няколко части - от 1991 г. до 1996 г. и от 1997 г. до 2006 г. След 2007 г. са натрупани задължения най-вече към "БДЖ-Товарни превози". За първата част от парите, които се дължат, вече е било договорено, че македонските железници ще получат държавна помощ.

По думите на Василев македонските железници признават задълженията си към БДЖ, но имат затруднения да ги погасят. "Те споделиха, че имат над 76 млн. евро общо задължение и принципно изпитват трудност да го обслужват изобщо", посочи Василев, цитиран от БТА. Изпълнителният директор на "Холдинг БДЖ" допълни, че разговорите с македонските му колеги са били ползотворни и не е имало разногласия и спорове по сметките за дълга. Според него, освен постепенното изплащане на дълга, македонските железници трябва да спрат да трупат нови дългове.

Финансовият директор на "Холдинг БДЖ" ЕАД Филип Алексиев добави, че през годините са се правили опити този проблем да бъде разрешен, но те са били неуспешни. "Затова в момента сме в Скопие - за разговор с техните железници. Разбрахме се в разумно кратък срок те да ни предложат някакви условия, при които биха могли да изплатят тези задължения", заяви Алексиев.