Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозите си за растежа на световната икономика през текущата година с 0,2 процентни пункта до 3,3 процента, съобщиха световните агенции.

Прогнозите за 2020 г. са оставени без промяна на ниво 3,6 процента, колкото бе растежът и миналата година.

Темпът на растеж през 2019 г. може да достигне нивото от 2016 година, което бе най-ниското от 2009 година. В януарската си прогноза фондът очакваше през текущата година световната икономика да нарасне с 3,5 процента.

"След високите темпове на растеж през 2017 г. и в началото на 2018 г. световната икономическа активност съществено се забави през втората половина на миналата година, което отразява фактори, засегнали водещите икономики", посочват авторите на доклада, цитирани от ТАСС.

МВФ все пак очаква растежът да се ускори през второто полугодие. Отчасти това ще се дължи на очакваното положително влияние на стимулиращите мерки, приети от Китай, както и на подобряването или поне стабилизацията в райони, които в момента оказват натиск върху цялостната ситуация като Европа, Аржентина и Турция, отбелязва ДПА.

Темпът на растеж на китайската икономика се е забавил в резултат на редица фактори, включително засилването на напрежението в търговските отношения със САЩ.

Икономиката на еврозоната е загубила по-голям импулс от очакваното, тъй като доверието на потребителите и бизнеса е отслабнало, а производството на автомобили в Германия бе нарушено от въвеждането на нови стандарти за отработените емисии. Външното търсене, особено от развиващите се страни в Азия, е отслабнало. Освен това природните бедствия нанасят щети на икономическата активност в Япония, отчетено е макроикономическо напрежение в Аржентина и Турция, допълва МВФ.

Прогнозата за растежа на САЩ през 2019 г. и 2020 г. е понижена със съответно 0,2 процентни пункта и 0,1 процентни пункта до 2,3 процента и 1,9 процента.