Позицията на правителството е, че трябва да се работи за замяна на механизма на минималните осигурителни доходи с договаряне на минимална работна заплата по икономически дейности и сектори, която да замени и да служи като минимален осигурителен доход. Това каза пред журналисти министърът на труда и социалната политика в отговор на питане, свързано с поредния отказ на работодателите да участват в преговорите за минимални осигурителни прагове.

"Знаете, че и сега минималната работна заплата е минимален осигурителен доход за голяма част от дейностите и професиите", каза още Бисер Петков. Според него разговорът трябва да продължи за създаване на механизъм за договаряне на минимални заплати по икономически дейности, което обаче не може да стане за 2020 година.

"Съжалявам, че не се проведоха за поредна година преговори за договаряне на минималните осигурителни доходи, но знаете категоричната позиция на работодателските организации, че те няма да преговарят и настояват час по-скоро да отпаднат минималните осигурителни доходи", каза още министърът.

Минималните осигурителни доходи са част от бюджета на Държавното обществено осигуряване и този въпрос трябва да бъде решен със закона за бюджета. По думите на министъра проектът на Закон на бюджета на ДОО все още се изготвя на експертно ниво в НОИ.

В последните четири години национално представителните организации на бизнеса се обявиха против минималните осигурителни доходи, които те смятат за отживелица. Според работодателите административно определяните прагове се разминават драстично с икономическата ситуация в сектори и предприятия, с производителността на труда и др. Бизнесът смята, че съществуващия в момента подход увеличава сивия сектор.

По повод другата подновена тема от страна на работодателите - искането за освобождаване на бизнеса от тежестта на плащане на първите три дни на болничните, министър Петков каза, че темата винаги се подновява при подготвянето на проекта на Закона за бюджета на ДОО. Той припомни, че при подготвянето на проекта за 2018 година имаше предложение да се намали размерът на плащането за първите три дни, но то не срещна подкрепа, като тогава се възприе подход за засилване на контрола върху ползването и изплащането на болнични.

Има различни гледни точки по тази тема, предстои в общия дебат за бюджета на държавното обществено осигуряване да се дебатира и този въпрос, каза Петков.