Срещата между британския премиер министър Тереза Мей и френския президент Еманюел Макрон днес може да се окаже решаваща по отношение на плана за Брекзит. Очаква се да бъде трудно Макрон да бъде спечелен на страната на Великобритания по въпроса за условията за излизането на Обединеното кралство от ЕС. Точно той е в състояние да повлияе на останалите членки на съюза по тази тема, но в навечерието на срещата надеждите на Мей да убеди Макрон за позиция, различна от тази на останалите държави от съюза, не са особено големи. Срещата е планувана за по-късно днес, като домакин ще бъде президентът на Франция. Двамата ще разговарят в лятната резиденция на държавния глава край Тулон.

Агенция Bloomberg изведе петте най-сериозни въпроса, които чакат решаване. По тях е необходим ясен и категоричен план на правителството в Лондон.

Ето кои са те:

1. Сделката е възможна, но с отлагане на трудните решения

Тереза Мей може да получи съгласие от ЕС за излизане от съюза, но само ако отложи всички трудни решения за бъдещите отношения с държавите в него. В този смисъл, разговорите за Брекзит се състоят от две части: Първо сделката за излизането на Великобритания, която и двете страни искат да сключат през октомври - и второ, след това бъдещата търговска сделка, която няма да бъде договорена, докато раздялата не стане юридически факт. Ще има политическо изявление относно вида бъдещи отношения, които двете страни искат, но то няма да даде решение. Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние отхвърли предложението на Май за уреждане на бъдещите отношения между страните миналата седмица. Но в същото време той остави вратата на преговорите отворена, като заяви готовност за "известна гъвкавост" при сключване на сделката.

2. Решаване на "Ирландския граничен проблем"

Проблемът е със сухоземната граница между Република Ирландия, която е самостоятелна държава и член на ЕС, и Северна Ирландия, една от четирите съставни части на Великобритания. Главният преговарящ от страна на Брюксел Мишел Барние заяви, че е отворен към нови идеи за това как да се гарантира границата да остане отворена след Брекзит. Великобритания има предложение, което би могло да реши този проблем. То обаче може да създаде бариери между Северна Ирландия и останалите три части на Обединеното кралство. Има и индикации, че представителите на Северна Ирландия са склонни да приемат варианта на правителството на Мей, за да запазят отворена границата с Република Ирландия. В предложението се допуска между Северна Ирландия и Великобритания да има "регулаторна граница", но не и митническа граница. Какво точно ще се проверява на нея, както и други детайли по уреждането на този въпрос, засега не са ясни. Ако Брюксел прояви гъвкавост и приеме този план, ще отпадне една сериозна и основна пречка за сключване на споразумението за излизане на Великобритания от ЕС.

3. Нов етап през септември

На 20 септември ще има среща на върха на лидерите на ЕС в Залцбург. В Брюксел дадоха да се разбере, че е възможно тази среща да обсъди излизането на Великобритания от съюза. Това може да стане среща на върха на Брекзит. Досега се очакваше на тази среща да се обсъжда основно миграцията, но и въпросът със споразумението с Лондон е сериозен и не търпи отлагане. Ако постигнатото в преговорите се одобри, може да има споразумение до края на октомври, а парламентите на Великобритания, ЕС и страните-членки да имат време за одобряване на споразумението до края на месец март. В търсене на изгодно споразумение, Великобритания замени своята позиция че "никоя сделка не е по-добра от лоша сделка" с предупреждения за хаоса, който ще настъпи при липса на договореност. Министърът за Брекзит Доминик Рааб заяви, че не вижда "алтернатива на сделката". В същия дух се изказа и външният министър Джеръми Хънт, който предупреди за опасностите от липсата на сделка. Дали това ще проработи през септември пред лидерите на ЕС, предстои да видим.

4. Битката в парламента тепърва предстои

Каквото и да договори Тереза Мей, трябва да получи одобрението на британския Парламент. Тя обаче няма мнозинство, а някои депутати от собствената й партия, смятани за привърженици на "твърдия Брекзит" могат да гласуват против нея. Това дава възможност на Лейбъристката партия да поеме ключовата роля. Дали Мей ще успее да спечели гласове от опозицията за своя план и договорености с призива "Сделка или хаос" или ще бъде свалена и ще има нови общи избори, предстои да видим. Във всеки случай политическата битка ще е изключително оспорвана.

5. Oще един неочакван проблем

Очертава се още един сериозен проблем пред преговарящите за Брекзит. Става дума за взаимно признаване на защитените търговски марки с географски регистрации като шотландското уиски, шампанското и пармезана. Липсата на съгласие за защитата им в споразумението може сериозно да попречи на европейските държави и Великобритания при сключването на бъдещи търговски сделки. А това е приоритет за някои държави, които разчитат на износа на тези продукти и може да се окаже сериозен проблем.