Една от основните теми на разговорите на германския канцлер Ангела Меркел с американския президент Доналд Тръмп ще е поекта "Северен поток-2". Това стана ясно от официално събощение на правителството на Германия.

Утре Меркел ще посети Вашингтон за разговори с Тръмп и ще обсъди с него актуални въпроси. Специално за газопровода двете страни имат различни мнения. Германия смята проекта за икономически и не вижда в него способ за увеличаване на зависимостта на Европа от руски природен газ.

САЩ обаче са категорично против проекта и Доналд Тръмп вече няколко пъти повдига този въпрос в телефонни разговори с Меркел.

Сега обаче канцлерът има много трудна задача- да издейства от Вашингтон изключване на немски компании от последните санкции срещу Русия. Има няколко големи компании, които са в общи проекти с руски партньори, попаднали под санкциите на САЩ. Точно за тях е голяма опасността да понесат сериозни материални загуби, ако не бъдат изключени от санкциите на щатите. Според неофициални данни, в средносрочен план Германия ще загуби около 1 милиард евро, ако нейни компании бъдат санкционирани от американците.