Моментът за решение относно реализацията на АЕЦ "Белене" наближава. През юни тази година енергийният министър Теменужка Петкова получи срок до 31 октомври да изготви процедура за избора на стратегически инвеститор, както и да е готова със структурата на самия проект.

Каква ще е развръзката обаче и дали ще бъде определена дата за реализацията на проекта, още не се знае.

"Само преди няколко дни имаше земетресение в района на Вранча, което за пореден път показа, че тази зона е сеизмологично опасна и неслучайно има и доклад на БАН, който казва там да не се строи ядрена централа. Следващият голям аргумент е, че не ти трябва. В момента ползваш 40% от производствените мощности и ако имаше "Белене", щеше буквално половината българска енергетика да трябва да бъде затворена", коментира в предаването "Лице в лице" бившият председател на енергийната комисия в парламента Мартин Димитров.

В подкрепа на думите си той посочи, че ако централата наистина беше толкова изгодна и от нея имаше печалба, "щеше да има опашка от инвеститори", а засега за инвеститорите на АЕЦ "Белене" само се говорело, но никой не ги е виждал.

Според бившия зам.-министър на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев обаче до развръзка по изграждането на атомната електроцентрала скоро няма да се стигне заради лоша организация.

"Песимист съм, защото начинът, по който беше взето решението на парламента преди година, беше меко казано странно, защото не беше отменен мораториумът върху строителството на атомна централа на площадка "Белене", посочи Куюмджиев.

По думите му, съгласно решението на Народното събрание, сега всеки, който се захване да строи на площадката, на практика ще наруши закона. Затова и философията по намирането на инвеститор била обърната.

"Това е един прекрасно структуриран проект, най-напредналият в Европа, който можеше вече да бъде завършен, но минава през тия турболенции", коментира още той.

Според Мартин Димитров, ако животът на пети и шести блок от АЕЦ "Козлодуй" бъде удължен с още 10 години, няма да се налага държавата да взима решение за развитието на енергетиката до 2030 година.

Куюмджиев не се съгласи с това твърдение. Той припомни, че съгласно Парижкото споразумение от 2015 година, през 2021 г. всички български тецове или трябва да спрат да работят, или държавата ще трябва да плаща колосални суми заради замърсяването, което произвеждат.