Израелски пратеници пристигнаха днес в Мароко, за да се срещнат с крал Мохамед Шести и да изградят нови връзки след сключването на споразумение за нормализиране на отношенията, постигнато с посредничеството на САЩ, предаде Ройтерс.

Израелската делегация, оглавявана от съветника по националната сигурност Меир Бен-Шабат, е придружавана от Джаред Къшнър - зет на американския президент Доналд Тръмп и архитект на затоплянето на отношенията между арабските държави и Израел.

Те пристигнаха със самолет на израелската авиокомпания "Ел Ал" при първия пряк търговски полет от Тел Авив до Рабат.

Израел и Мароко очакват увеличение на туризма с подобни въздушни връзки, главно сред стотиците хиляди израелци от марокански произход.

Мароко последва примера на Обединените арабски емирства, Бахрейн и Судан за нормализиране на отношенията с Израел. Сключените споразумения бяха съпроводени от обещания за бизнес възможности и икономическа помощ.

"Този вид договаряне (с Израел) ще помогне за по-добро взаимодействие между общностите и хората", каза мароканският министър на туризма Надия Фетах Алауи.

При посещението Бен-Шабат и Къшнър ще се срещнат с Мохамед Шести, заявиха израелски служители.

Предвижда се също така марокански и израелски представители да подпишат спогодби за свързване на авиационните и финансовите системи, за визите и управлението на водните ресурси.

Марокански служители описват сделката с Израел като възстановяване на връзките на средно ниво, след като през 2000 г. Рабат охлади отношенията в знак на солидарност с палестинците.

Двете страни сега планират отново да отворят "офиси за връзка". Израел се надява те да прераснат в посолсва.

Попитан дали Израел и Мароко могат да установят пълни дипломатически отношения преди края на президентството на Тръмп следващия месец, израелският министър на разузнаването Ели Коен заяви, че според него "вероятността не е голяма".