Великобритания и Япония подписаха днес двустранно търговско споразумение и за Лондон това е първият голям търговски договор за след Брекзита, предадоха световните агенции.

Документът бе парафиран от британския министър на външната търговия г-жа Елизабет Тръс и японския министър на външните работи Тошимицу Мотеги.

Японското външно министерство съобщи, че споразумението за свободна търговия ще влезе в сила през януари 2021 година след ратифицирането му от парламентите на двете страни. С него поетапно ще бъдат отменени митата на близо 94 на сто от стоките, които Великобритания изнася за Япония и на почти 99 от японския експорт. Към 2026 година напълно ще отпаднат митата за вноса на японски автомобили в Обединеното кралство. В замяна Токио прие отстъпи в сферата на интернет търговия и финансовите услуги.

Новото споразумение открива пътя пред Великобритания за установяването на по-тесни връзки с 11-те страни от Пасифика в рамките на Транстихоокоеанския търговски договор, отбелязва Франс прес.

Според данни на Лондон обемът на търговията между двете страни през 2019 година е бил 31,6 милиарда лири или 41 милиарда долара. С подписаното днес споразумение се очаква стокообменът с Япония да нарасне с близо 15,2 милиарда лири или с около 20 милиарда долара.

Принципното споразумение за сключване на договор за свободна търговия между Токио и Лондон бе постигнато през септември тази година.

В комюнике, публикувано по повод на подписването на японско-британското търговско споразуменение, Лондон не пропусна да подчертае предимствата му спрямо договореностите от миналото с ЕС и това бе направено очевидно с вътрешнополитически цели, отбеляза АФП.

Оформено от Великобритания, споразумението надминава сключеното с ЕС и гарантира предимства за гражданите и бизнесмените на Великобритания, се посочва в комюникето. /