Компанията Ant Group на милиардера Джак Ма подаде документи за първично публично предлагане в Хонконг и Шанхай, за да финансира разширяването на финансовите си услуги и да засили водещата си позиция като най-голямата платформа за онлайн плащания в Китай, предаде Bloomberg.

Листването на борсата на китайския гигант в онлайн плащанията Ант груп (Ant Group), известен с вездесъщата в Китай система Алипей (Alipay), може да се окаже най-голямото в историята и да достигне близо 30 милиарда долара, съобщават местни медии, цитирани от Франс прес.

Ант съобщава в комюнике, че акциите му ще бъдат продавани на фондовата борса в Хонконг и на нова платформа, създадена през 2019 година в Шанхай.

Компанията ще използва набрания капитал за разширяване на трансграничните плащания и за подобряване на своите възможности за научни изследвания и развойна дейност, заяви компанията във вторник, без да предоставя диапазон на цените на акциите или сума, която трябва да бъде набрана.

Според Bloomberg компанията ще емитира не по-малко от 10% нови акции от общия си капитал

Рекорд по листване на борсата засега държи саудитската държавна петролна компания Арамко (Aramco), която миналия декември събра 29,4 милиарда долара на фондовата борса в Рияд.

Ант груп твърди, че има над 700 милиона активни потребители месечно в системата си Алипей и годишен обем на трансакциите над 118 трилиона юана (14,4 трилиона евро) в континентален Китай. Основният й конкурент в страната е интернет гигантът Тенсент (Tencent) с платформата си УиЧат пей (WeChat Pay).

АнтГруп е разделена от Алибаба от няколко години. Наскоро компанията навлезе в сектора на заемите, управление на имоти, пътувания и различни услуги и ускорява своята еволюция в онлайн мол за всичко - от заеми и туристически услуги до доставка на храна, в опит да спечели обратно купувачите, загубени от Tencent Holdings.

С данни на милиард потребители в своето приложение Alipay зад гърба си, Ant се стреми към финансови услуги, предоставяйки технологии като изкуствен интелект, платформи за инвестиране и за заеми.

Компанията се стреми към пазарна оценка от около 225 милиарда долара, базирана на IPO от около 30 милиарда долара, ако пазарите са благоразположени към Ant, казват източници, запознати с въпроса.

Alibaba е най-големият акционер на Ant с 33% дял. Hangzhou Junao, която е собственост на ключови ръководители на Ant и Alibaba, притежава 20.66%, докато Hangzhou Junhan, който притежава акции от името на служителите на Ant, притежава дял от 29.86%.

Подаването на документи за IPO-то хвърля светлина върху бизнеса на Ant.