Икономическият растеж в еврозоната остава скромен, но има първи признаци на стабилизиране, въпреки че епидемията от коронавирус в Китай помрачава хоризонта.Това каза днес в Европейския парламент председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, цитирана от Ройтерс и БТА.

Финансовата институция от години поддържа изключително либерална политика, за да насърчава растежа. Лагард изтъкна, че тази подкрепа все още е необходима, за да защити валутния блок от световните сътресения.

Докато несигурността около световната икономическа обстановка остава силна, нестабилността, идваща от търговското напрежение между САЩ и Китай, отслабва, отбеляза тя.

Други рискове обаче все още се запазват и - подобно на несигурността, свързана с последиците от коронавируса - са нов източник на притеснения, допълни Лагард пред комисията по икономическите въпроси на Европейския парламент в Брюксел.

Рекордно ниските лихви насърчават по-рисковото взимане на заеми и засили бума в сектора на имотите на ключови пазари, което изисква повишено внимание от ЕЦБ, коментира Лагард.

Местната икономика остава устойчива, допълни председателят на ЕЦБ, като потреблението продължава да расте, безработицата е на 12-годишен минимум, а заетостта е рекордно висока.

Има първоначални признаци на стабилизиране, каза Лагард. Предварителните показатели са малко по-оптимистични, допълни тя.

Инфлацията остава ниска, слабият растеж възпрепятства засилването на инфлационния натиск, каза още ръководителят на ЕЦБ.