Съединените щати всъщност водят икономическа война с Русия, каза говорителят на руския президент Дмитрий Песков, коментирайки изявлението на заместник-държавния секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нюланд, че от гледна точка на Вашингтон изходът от кризата в Украйна се предполага, че е стратегическото поражение на Путин.

Думите му идват и след обявеното от САЩ спиране на вноса на енергоизточници от Русия.

"САЩ, разбира се, обявиха икономическа война на Русия и те водят тази война. Да, де факто е така", каза говорителят на Кремъл, цитиран от ТАСС

Виктория Нюланд, заместник-държавен секретар по политическите въпроси на Държавния департамент на САЩ, във вторник изрази увереност, че войната ще приключи, "когато Путин разбере, че тази авантюра излага на риск собственото му лидерство, със собствената му армия, със собствения му народ, че излива кръвта от живота на народа на Русия, руската армия и тяхното бъдеще заради собствената си суетни амбиции".

Говорейки по време на изслушване на Комисията по външни отношения в Сената, Нуланд каза в този момент, че Путин "ще трябва да промени курса, или руският народ ще вземе нещата в свои ръце".

"...Това, което ме кара да се тревожа, е че не само трябва да гарантираме, че този украински гамбит е стратегически провал за Путин заради Украйна, но и заради всички други страни в региона, и че апетитът му само нараства с яденето. Така че не можем да позволим това да стане", каза Нюланд, цитирана от CNN

Ще загуби ли Москва икономическата война

Сега отговаряйки на въпроса какви са възможностите Москва да не загуби в тази война, като се има предвид, че САЩ се опитват да въвлекат целия свят в санкционния натиск върху Русия, Песков каза, че трябва "да правим това, което отговаря най-добре на нашите интереси".

Прессекретарят на държавния глава не уточни в кои области Русия може да наложи ответни санкции. "Ще оставя въпроса ви без отговор. Не, засега не мога да дам подробности", каза той.

Според Песков, ситуацията на световните енергийни пазари се развива бурно и не се знае "до каква степен на турбуленция ще достигне".

Коментирайки думите на Нюланд, която нарече "Северен поток 2" "купчина метал", Песков смята за показателно, че "за това говори високопоставен американски дипломат". Той отбеляза, че газопроводът "Северен поток 2" е "метален, но готов за използване".

В изказването си пред сенаторите Нюланд определи руския газопровод "Северен поток 2" като "парче метал, лежащо на морското дъно". "Мисля, че "Северен поток 2" вече е мъртъв. Не мисля, че някой някога ще го върне към живот", смята Нюланд, чиято позиция не е изненада, тъй като САЩ винаги са били против този проект.

На какви цени ще се продава

Въпросът на какви цени - договорени предварително или преразглеждани сега - руските енергоносители се доставят в чужбина, Песков предложи отговор да се търси от  компаниите доставчици. В същото време отговори отрицателно на въпроса дали има директиви към фирми от страна на ръководството на страната. "Има договорни задължения", отбеляза той.

Решението на САЩ да спрат да купуват руски енергоносители ще бъде сериозно обмислено от Москва, но Руската федерация ще направи това, което й е изгодно в тази ситуация, каза Песков.

"Наистина ситуацията заслужава много, много задълбочен анализ - това са решенията, които бяха обявени от президента Байдън", каза говорителят на Кремъл.

Какво реши Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви във вторник, че администрацията му забранява вноса на руски петрол, природен газ и въглища в САЩ в отговор на руската инвазия в Украйна, стъпка, която той предупреди, че може да доведе до скок на цените на газа в страната му.

Вносът на САЩ от Русия представлява малка част от американския енергиен портфейл - приблизително 8% през 2021 г., от които само около 3% е суров петрол, отбелязва CNN.  Министерството на енергетиката съобщи, че през последните две седмици на февруари вносът на руски петрол е спаднал до нула, тъй като американски компании прекъснаха връзките си с Русия, като на практика приложиха собствената си забрана.

Санкциите, които Западът наложи срещу Русия след непровокираната й инвазия в Украйна, досега не засягаха износа на петрол.

Байдън каза, че пакетът от икономически санкции и контрол върху износа, който САЩ вече наложиха на Русия, причинява "значителни щети на руската икономика" и че стойността на руската рубла се е понижила, откакто Путин започна атаката си срещу Украйна.

"Една рубла сега струва по-малко от едно американски пени", каза Байдън. Президентът смята, че Русия няма да може да повиши стойността на рублата, защото Западът е отрязал най-големите руски банки от международната финансова система.