Посланиците на държавите от ЕС приеха днес решение да бъдат разширени санкциите срещу Русия и Беларус, съобщи френското председателство на Съвета на министрите, на което се позова БТА.

Санкциите са насочени срещу ръководствата на двете страни, както и срещу олигарси и техните семейства. Мерките са свързани със събитията в Украйна, се отбелязва в съобщението. Допълва се, че официалното приемане на санкциите ще се извърши "на подпис".

Европейската комисия съобщи, че промените предвиждат по-тясно съгласуване на прилагането на мерките, така че санкциите да не могат да бъдат избегнати.

Какви са новите санкции против Русия

Въвеждат се нови ограничения за износа на средства за морска навигация и радиосъобщителни технологии. Морският регистър на руските кораби се включва към списъка на санкционираните държавни дружества. Въвежда се предварителен обмен на данни за износ на оборудване за морска безопасност.

Въведени са санкции срещу още 160 граждани заради действия, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна. В този списък попадат 14 олигарси и видни бизнесмени от ключови икономически области, които са важен източник на приходи за Русия - в металургичното производство, селското стопанство, фармацевтичната, далекосъобщителната и цифровата промишленост, както и членовете на техните семейства.

В черния списък са добавени председателят на съвета на директорите на "Тръбна металургична компания" Дмитрий Пумпянски, Александър Винокуров, който е женен за дъщерята на външния министър Сергей Лавров, Михаил Осеевски, президент на руската компания за цифрови услуги "Ростелеком", и главният изпълнителен директор на националния въздушен превозвач "Аерофлот" Михаил Полубояринов, става ясно от съобщение в Официалния вестник на ЕС.

Включени са също 146 членове на Съвета на федерацията, които ратифицираха правителствените решения на т. нар. договори за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ между РФ и т. нар. Донецка народна република и Луганска народна република.

Санкциите на ЕС вече се прилагат за общо 862 физически и 53 юридически лица, пише в съобщението.

Какви са новите санкции срещу Беларус

Въвежда се забрана за достъп до международната разплащателна система SWIFT, след като по-рано бе решено достъпът да бъде спрян частично за някои руски банки. Санкциите обхващат притежанието на криптовалути, както вече бе решено от европейските финансови министри. (Санкции срещу Беларус вече бяха въведени след  протестите след президентските избори и последвалите масови арести.) 

Ограниченията по SWIFT засягат "Белагропромбанк", банка "Дабрабыт" и Банката за развитие на Беларус, както и техните беларуски филиали.

Въвежда се забрана на преводи от и към Централната банка на Беларус, свързани с управлението на резерви или имущество, и предоставянето на бюджетни средства за търговия и инвестиции в Беларус.

Считано от 12 април се забранява търговията с акции на беларуски държавни дружества на европейските борси. Въвежда се ограничение за финансовите потоци от Беларус към ЕС, като се забранява приемането на депозити над 100 000 евро от беларуски граждани или жители, държането на сметки на беларуски клиенти от централните депозитари на ценни книжа на ЕС, както и продажбата на деноминирани в евро ценни книжа на беларуски клиенти. Забранява се предоставянето на банкноти в евро на Беларус.