Продажбата на чуждестранна валута в Русия ще бъде спряна до 9 септември, съобщи днес, на 9 март, Руската централна банка (РЦБ), която е под ударите на безпрецедентни западни санкции заради офанзивата на Москва в Украйна, предаде Франс прес.

Между 9 март и 9 септември 2022 година банките няма да могат да продават чуждестранна валута на гражданите, се казва в комюникето, като се уточнява, че през този период обаче ще бъде разрешена обмяната на чуждестранна валута срещу рубли.

Тегленето на пари от сметките в чуждестранна валута в руските банки ще бъде ограничено до 10 000 долара до 9 септември, като останалата сума ще може да се тегли само в рубли по действащия обменен курс. Каквато и да е валутата в сметката, тегленето може да става само в долари и само на касата. Всяка друга подобна операция ще трае няколко дни.

Рублата достигна нови исторически минимуми спрямо чуждестранните валути в контекста на безпрецедентните западни санкции срещу Русия, включително срещу РЦБ и най-големите руски банки. Вчера руската икономика понесе нов тежък удар с ембаргото, обявено от американския президент Джо Байдън за вноса на руски петрол и газ в САЩ.

Снощи руският президент Владимир Путин подписа указ за временната процедура за изпълнение на задължения към кредитори от държави, наложили санкции срещу Русия. Той позволява на руски физически и юридически лица, както и на самата държава и нейните региони и общини, които имат валутни задължения към такива чуждестранни кредитори, да ги плащат в рубли. Правителството одобри списък с такива държави. Включва САЩ, държави-членки на ЕС, някои европейски държави (Албания, Андора, Великобритания, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия, Сан Марино, Северна Македония, Черна гора и Швейцария), както и Япония, Канада, Микронезия, Нова Зеландия, Южна Корея, Сингапур, Тайван и Украйна.