Международната агенция "Фич" понижи суверенния рейтинг на Русия с още шест степени от ниво "B" на ниво "С" и заяви, че дефолтът по дълга е неизбежен, съобщи Ройтерс.

"Рейтингът "C" отразява мнението на "Фич" за неизбежност на суверенния дефолт", се казва в съобщението, цитирано от ТАСС.

Агенцията уточнява, че е понижила рейтинга на Русия, след като преди това на 2 март го е понижила на ниво "B" с негативна прогноза, но събитията оттогава според "Фич Рейтингс" са подкопали още повече готовността на Русия да обслужва държавния си дълг.

Отбелязва се, че по-нататъшното затягане на санкциите, които може да ограничат търговията с енергоносители, увеличават вероятността за избирателно неплащане от Русия на задълженията си по суверенния дълг.

Руската централна банка обяви, че въвежда лимит от 10 000 долара при тегленето на пари в чуждестранна валута, предаде Ройтерс. Мярката ще бъде в сила до 9 септември.

Междувременно стана ясно и че международни компании като "Кока Кола", "Пепси", "Макдоналдс", "Старбъкс", "Амазон" прекратяват работата си на територията на Русия, но служителите им ще продължат да получават заплатите си.

"Кока Кола" заяви, че бизнесът ѝ в Русия и Украйна е допринесъл за около 1-2 процента от нетната оперативна печалба на компанията за 2021 г.

Нашите сърца са с хората, които понасят тежките последици от тези трагични събития в Украйна. Ще продължим да следим и анализираме развоя на ситуацията, посочи компанията.

"Пепси", чиято кола е един от малкото западни продукти, позволени в Съветския съюз преди разпадането му, уточни, че ще продължи да продава в Русия стоки от първа необходимост като мляко и детски храни.

Американският гигант в сферата на бизнеса с кафе "Старбъкс" също спира дейността си в Русия. Това включва преустановяване на вноса на всякакви продукти на компанията и временно спиране на работата на кафенетата от веригата ѝ там, които са общо около 130 в цялата страна, уточниха от "Старбъкс" и добавиха, че ще се погрижат за близо 2000 души в Русия, чието препитание зависи от компанията.