Китайското министерство на финансите обяви нови мита за 60 милиарда долара за вносни стоки от САЩ в отговор на засилването на протекционистките мерки на Вашингтон, предадоха световните агенции.

За 2493 продукта митата ще бъдат увеличени до 25 на сто, за други 1078 - до 20 процента, за 974 - до 10 процента, а за още 662 вида стоки - до 5 процента, се казва в съобщението, публикувано в сайта на ведомството.

На 1 август стана известно, че администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп възнамерява да повиши митата върху китайски внос в страната за 200 милиарда долара с 25 процента, вместо планираните по-рано 10 на сто.

Такива мерки Белият дом прие през юни за вносни стоки от Китай на стойност 50 милиарда долара. Вашингтон обвинява Пекин в кражба на американска интелектуална собственост и технологии и в нелоялни търговски практики.

В съобщение на търговското министерство на Китай, цитирано от Ройтерс, е посочено, че Пекин се запазва правото да въведе допълнителни контрамерки срещу САЩ. Според ведомството всяка едностранна заплаха или изнудване ще доведат единствено до засилване на конфликтите и ще навредят на интересите на двете страни.