Китай прогнозира икономически растеж от 6 до 6,5 процента за 2019 г., което е съвсем лек спад в сравнение с прираста от 6,6 на сто за 2018 г., се посочва в доклад, представен от премиера Ли Къцян на започналата днес годишна сесия на парламента - Общокитайското събрание на народните представители, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Предвиждат се редица мерки в подкрепа на икономическата активност. Инфлацията ще достигне около 3 на сто, а бюджетният дефицит - 2,8 процента от брутния вътрешен продукт

Военните разходи за 2019 г. ще бъдат увеличени със 7,5 процента - също леко намаление в сравнение с 2018 г., когато те са нараснали с 8,1 на сто. Пекин ще похарчи за отбрана 1190 милиарда юана (177 милиарда долара). Китайският военен бюджет е вторият в света след този на САЩ и е четири пъти по-малък от американския, посочва АФП.

Военните разходи ще бъдат увеличени на фона на териториални спорове на Китай със съседни страни за Южнокитайско море и заплахи, отправени от Пекин към привържениците на независимост на остров Тайван, отбелязва АФП.