Китай е напът да стане най-голямата световна икономика до 2030 г. Това става ясно от анализ на британската банка HSBC, който отправя предизвикателство към твърденията на американския президент Доналд Тръмп, че САЩ няма да могат да бъдат задминати, съобщава Bloomberg, цитиран от Инвестор.

Проучването на финансовата институция включва общо 75 страни.

В анализа също така се посочва, че Поднебесната империя ще остане страната с най-големия единичен принос за световния растеж през следващото десетилетие.

Прогнозите предвиждат, че брутният вътрешен продукт на Китай ще е в размер на 26 трлн. долара през 2030 г. - близо двоен ръст от днешните 14,1 трлн. долара. Междувременно БВП на САЩ ще нарасне по-бавно до 25,2 трлн. долара от сегашните 20,4 трлн. долара. 

Прогнозите на HSBC са в унисон с тези на Международния валутен фонд (МВФ), който прогнозира през юли, че Китай може да стане най-голямата икономика в света до 2030 г.

С размяната на местата между Китай и САЩ обаче изненадите в челната тройка не свършват. Въпреки че през 2017 г. заемаше шесто място, Индия е напът да стане третата по големина световна икономика през 2030 г., изпреварвайки както Германия, така и Япония.

Южноазиатският гигант е "сред най-впечатляващите" печеливши в класацията с дългосрочните прогнози на банката, като силното му представяне се дължи до голяма степен на бързия растеж на икономиката, както и на увеличаването на населението в трудоспособна възраст.

Въпреки че се нарежда на трето място обемът на брутния вътрешен продукт на Индия остава значително по-малък от този на двете най-големи световни икономики. През 2030 г. той трябва да е в размер на 5,9 трлн. долара по изчисления на HSBC.