Комисията за финансов надзор планира да въведе новата система бонус-малус още от началото на следващата година, което означава реално да заработи от 2021 г. Това обяви председателят на институцията Бойко Атанасов пред БНТ. Системата предвижда шофьорите нарушители да плащат много по-скъпа застраховка гражданска отговорност от тези, които са изрядни на пътя. И превозвачи, и шофьори са на мнение, че няма да бъде постигната справедливост, а застраховките ще станат непосилно високи.

Комисията за финансов надзор е предложила два варианта за въвеждане на системата бонус-малус - с 15 или с 20 стъпала. Първата година е нулева, а след това за шофьорите с нарушения се увеличава на стъпки цената на застраховките, а за тези без - се намалява. Максималното намаление е 23%, а максималното увеличение - 400% върху цената на застраховката.

"Този, който е по-рисков играч, по-рисков шофьор - той да плаща повече. В момента всички плащат по равно и в един момент парите, които са дадени като застрахователни премии на порядъчните шофьори, които спазват закона, съответно отиват за изплащане на вредите, които са причинили неизрядните шофьори", каза Бойко Атанасов.

Това не е първият опит за въвеждане на системата бонус-малус. Подобни се правят от Комисията за финансов надзор от десет години, но така и не се открива вариант, който да се окаже консенсусен, тоест да бъде приет както от застрахователи, така и от шофьори.

Според данните на Комисията за финансов надзор около 80% са изрядните шофьори, 20% са тези с нарушения. Това означава, че 20 на сто от водачите ще плащат по-скъпа "Гражданска отговорност", в случай че системата бонус-малус влезе в сила. 

"При средна базисна премия, ако вземем ориентировъчно 300 лева, най-големият малус, най-лошият шофьор на пътя ще плаща 1200 лева, като това представлява 0,6% от всички шофьори", каза Бойко Атанасов.

Други изчисления обаче са направили от Българското обединение на шофьорите. Те напомнят, че от значение за полицата са нарушенията на всички хора, които карат съответния автомобил. И за едно превишаване на скоростта с над 31 км в час, цената на застраховката ще скочи с 560 лева.

Според шефа на КФН обаче застрахователите няма да имат изгода от новата система.

"Колкото е събирано досега като застрахователна премия, след въвеждането на бонус-малус, пак ще бъде толкова", каза той.

В случай, че системата бъде приета обаче, от българското обединение на шофьорите предупреждават, че са готови на протести.