Канада е излязла от рецесията с рекорден скок на брутния вътрешен продукт (БВП) от 40,1 процента на годишна основа през третото тримесечие, съобщи днес канадската статистическа служба, цитирана от Франс прес.

Анализаторите обаче очакваха малко по-рязко съживяване на активността между юли и септември с премахването на основните ограничения, свързани с пандемията.

През последните месеци на лятото икономическата активност в страната бе белязана от "силно възстановяване на инвестициите в недвижими имоти, на разходите на домакинствата за дълготрайни стоки и износа", посочва службата.

Заради парализирането на дейността, до което доведоха мерите за овладяване на пандемията от Ковид-19, през второто тримесечие канадската икономика навлезе в рецесия с исторически срив на БВП от над 38 на сто, след свиване от 8,2 на сто през първите три месеца.

Не всички страни използват един и същ метод за изчисляване на БВП, което усложнява международните сравнения. Подобно на САЩ, Канада предпочита статистика за БВП, при която се сравняват резултатите с предходното тримесечие и се дава прогноза за развитието за цялата година с този темп (какъв би бил икономическият растеж, ако обстоятелствата от отчетното тримесечие се запазят за 12 месеца). Това усложнява сравнението с другите страни, които използват по-скоро сравнението със същото тримесечие година по-рано, посочва АФП.