Плъзгането надолу на американската икономика заради пандемията може да продължи почти десетилетие, според прогнозите на Бюджетната служба на Конгреса (Congressional Budget Office (CBO))*, съобщи Би Би Си (BBC).

Бюрото прогнозира, че ограничителните мерки ще намалят американската икономическа продукция с 3% в периода от 2020 г. до 2030 г., което ще причини загуба от $7,9 трлн.

Предупреждението идва, след като десетки милиони души останаха без работа поради мерките срещу разпространението на коронавируса. Америка отбелязва историческия спад, който идва дори след като в икономиката бяха вкарани трилиони долари.

Бюджетната служба, която е непартийна, заяви, че по-голямата част от очакваната загуба е причинена от рязкото свиване на икономическата активност през тази година, което, разбира се, нямаше как да се предвиди в последния му 10-годишен доклад, публикуван през януари.

"Очаква се ограничителните мерки, засегнали икономиката, и социалната дистанция да свият потребителските разходи, в същото време се очаква чукащото на вратата понижение на цените на енергията да намали сериозно американските инвестиции в енергийния сектор", пише директорът на CBO Филип Суейгъл в отговор на запитване от лидера на малцинството в Сената, демократа Чък Шумър.

"Последните законодателни промени според оценката на CBO частично ще смекчат влошаването на икономическите условия", добави той.

От началото на пандемичния удар върху САЩ, правителството и Федералният резерв предоставиха трилиони долари подкрепа за най-голямата световна икономика.

Все пак безработицата се покачи до нива, които не са наблюдавани от времето на Голямата депресия през 30-те години на миналия век - повече от 40 милиона американци вече останаха без работа.

Процентът на безработица достигна 14,7 през април, а в петък Министерството на труда на САЩ се очаква да потвърди, че през месец май този процент вече ще е 20. През март безработицата бе едва 4,4%.

В Конгреса на САЩ се дебатира нов стимулиращ план в размер на $3 трлн. Дискутира се и предложение за подновяване на няколко програми за федерална помощ, с вече изтекъл или изтичащ срок, включително временното увеличение на обезщетенията за безработни (сега действащата програма изтича през юли).

Пандемията и ограничителните мерки във връзка с нея почти спряха икономическата активност. Брутният вътрешен продукт на САЩ се сви с 5 на сто за периода януари-март и се очаква да се понижи до рекордните 40 процента през април-юни.

*Бюджетната служба на Конгреса е федерална агенция в рамките на правителството на САЩ, която предоставя бюджетна и икономическа информация на законодателния орган.