Компаниите за добив на шистов петрол в САЩ търпят тежките последици от спада в търсенето заради пандемията от коронавирус. Тази година вече 17 производителя от сектора започнаха процедура по фалит, съобщи днес вестник "Файненшъл таймс", цитиран от ТАСС и БТА.

По сведения на изданието общият дълг на тези компании възлиза на 14 милиарда долара, а до края на годината броят на фалиралите предприятия може да достигне 73.

Цената на американския лек суров петрол вече не е с отрицателни стойности, както бе през април, но равнището от 30 долара за барел е два пъти по-ниско в сравнение с януари. А ако ситуацията се запази, догодина 170 добивни компании могат да обявят фалит.

Междувременно "Форест", вторият от петте танкера с гориво от Иран за Венецуела, изпитваща остър дефицит на бензина, пристигна днес в териториалните води на южноамериканската страна. Това съобщи телевизионният канал Телесур, цитиран от ТАСС.

Първият танкер "Форчън" пристигна вчера. През идните дни се очакват и останалите три. Според анализатори иранските танкери са натоварени с бензин, достатъчен да задоволи нуждите на страната за две-три седмици.

Венецуела притежава най-големите петролни залежи в света, но трябва да внася бензин, защото производството се срина през последните две десетилетия, за което критиците обвиняват лошия мениджмънт на социалистическото правителство. 

На 20 май в. "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на източници от администрацията на САЩ, съобщи, че американските власти обмислят санкции и редица други ограничителни мерки срещу Иран във връзка с доставката на гориво за Венецуела.