Икономическата криза, предизвикана от пандемията от COVID-19, има фундаментални различия с Голямата депресия и растежът на американска икономика би трябвало да се поднови по-бързо въпреки много високата безработица и дълбоката рецесия. Това заяви шефът на американската централна банка Джероум Пауел в интервю за Си Би Ес.

Според него не е възможно да настъпи нова Голяма депресия от типа на тази от 30-те години на миналия век, тъй като преди пандемията икономиката е била процъфтяваща, банките са били солидни, а властите са взели адекватни мерки.

Но според Пауел може да има и пик на безработицата от 20 до 25 процента и спадът на БВП на САЩ за второто тримесечие да бъде с около 20-30 процента.

Пауел смята, че сега е важно овладяването на пандемията при липсата на ваксина или на лечение, което да е доказало терапевтичните си способности.

В САЩ се водят дебати между привържениците на бързото отваряне на икономиката и тези на бавното и разумно рестартиране, за да се избегне втора вълна от инфекции.

"Нещата, които за момента имат значение повече от каквото и да е друго, това са медицинските показатели. Това е разпространението на вируса. Това са всички неща, свързани с него, като например мерките за социална дистанция", обяви Пауел.

По повод на тази полемика шефът на централната банка заяви, че не Управлението за федерален резерв трябва да дава съвети относно рестартирането, но допълни, че колкото повече хора се предпазват от заразата, толкова по-скоро може да бъде отворена икономиката, допълва Ройтерс.