Безработицата в САЩ е скочила до 14,7 процента през април, което е най-високото ниво от Голямата депресия от 30-те години на 20 век. През месеца са загубени 20,5 милиона работни места, което е най-силното свиване на трудовия пазар в историята.

Цифрите са ярко доказателство за щетите, които кризата с коронавируса е нанесла на икономиката.

Трудовият пазар се е сринал със зашеметяваща скорост, като през февруари безработицата стигна 3,5 процент. През март пък се свлече до 4,4 процента.

"Това е исторически безпрецедентно", каза икономистът Ерика Грошен, бивш шеф на правителственото бюро по трудова статистика, която сега преподава в университета Корнел, цитирана от Би Би Си. "Ние поставихме икономиката си в медицински предизвикана кома, за да я излекуваме от пандемията ... и това доведе до най-бързата загуба на работни места, наблюдавана, откакто имаме съвременни данни."

В правителствения доклад, публикуван днес от Американското бюро по трудова статистика, се посочва, че в данните за безработицата не са обхванати много хора, които са загубили работата си през април, но не са потърсили нова.

Влиянието на загубените работни места се вижда и от намаления дял на американците в трудоспособна възраст, които имат работа. Този показател е спаднал до историческия минимум от 51,3 процента.

Анализатори прогнозираха, че през април безработицата може да достигне 16 процента или повече, а загубените работни места да бъдат над 21 милиона.

Данните не отразяват изцяло размера на щетите, които коронавирусната криза е нанесла на трудовия пазар и приходите. Много хора все още имат работа, но с намалени работни часове, а други работят с по-ниски възнаграждения.

При икономическата криза от 2008-2009 година бяха загубени 6,5 процента от работните места в САЩ, припомня АП.