Справянето с пандемията има три елемента: Първият е подсилването на здравните системи. Тук Европа се справи закъсняло, но успешно. На второ място идва спасяването на тези дялове от икономиката, които санитарните мерки изправиха пред непосредствен фалит. Накрая идва въпросът за стратегическото възстановяване. Тук големият въпрос е дали след тази криза Европа икономически ще продължава да изостава след САЩ и Китай или ще се превърне в лидер".

Това каза пред БНР евродепутатът от ЕНП Радан Кънев във връзка с новото предложение за 7-годишния бюджет на Общността, което Европейската комисия ще направи днес пред Европейския парламент и за плана за възстановяване от пандемията.

Европа правилно подхожда към дългосрочен възстановителен план, с който да стане независима и силна икономика, отбеляза Кънев.

"Европа трябва да си върне контрола върху здравето и да мисли за следващи стратегически рискове, свързани с икономическата ѝ, енергийната ѝ независимост, независимост и в други сфери. Трябва да се превърнем в независим и силен пазар, който произвежда основните стратегически продукти и да може да си ги достави в кризисни ситуации. И тук България има своя шанс", коментира евродепутатът.

По мнението на Радан Кънев здравната икономика и леката промишленост са сферите, в които нашата страна може да развие до позиции, в които това да са едни от стълбовете в икономиката ѝ.

"Колко души знаят, че България е водещ производител на велосипеди и електрически велосипеди и че страната ни е водеща в технологиите за въвеждане на фотоволтаици. България има огромни шансове в рамките на зеленото възстановяване на Европа да се превърне в един от лидерите на европейската икономика в определени пазари. Но това изисква ясна обединяваща национална стратегия", изтъкна Радан Кънев.

Очакваме вижданията на Европейската комисия за дългосрочния бюджет, за спасителния план и за връзката между спасителния план и зелените политики. Дали ще говорим за възстановяване или за възстановяване и за трансформация на европейските икономики. Това е много важен въпрос, особено за България, която има голяма нужда от инвестиции в тази трансформация, заяви евродепутатът.