Камарата на представителите в САЩ одобри пакет на стойност 3 трилиона долара за стимулиране на американската икономика, предадоха световните агенции и БТА.

Контролираната от демократите долна камара на Конгреса подкрепи мярката с 208 гласа "за" при 199 "против". Гласуването до голяма степен бе по партийна линия.

Малко вероятно обаче е законът да влезе в сила. За това ще е необходимо контролираният от републиканците Сенат да одобри текста и президентът Доналд Тръмп да го подпише, а те вече дадоха да се разбере, че няма шансове това да стане.

Предложеният от демократите пакет за борба с коронавируса предвижда 1 трилион долара за щатските и местните власти, създаването на фонд от 200 милиарда долара за служителите от критично важни сфери, включително здравеопазването, изплащането на 6000 долара на семейство и отпускането на 75 милиарда долара за тестове, посочва ТАСС.

Ройтерс отбелязва, че целта на законопроекта е да смекчи тежките човешки и икономически загуби от епидемията, която причини смъртта на над 88 000 американци и затвори голяма част от националната икономика.

Преди да одобри пакета, Камарата на представителите взе историческо решение нейните членове временно да имат право да гласуват чрез пълномощник. Целта е Конгресът да продължи да функционира въпреки пандемията.