На отделни места в Белгия от ранните часове на деня започнаха протести срещу цените на горивата и заплащането на труда, съобщиха местни медии. Блокирани са няколко депа на дружества за снабдяване с горива.

Причината са цените на горивата, които тласкат протестиращите към все по-големи разходи за придвижване. Засега няма съобщения за блокирани пътища. Участници в протеста обясняват, че вече едва свързват двата края и след получаването на месечните си заплати имат средства само колкото да покрият сметките си.

Те уточняват, че не желаят да палят и рушат, а само ясно да изразят общественото недоволство. Простестиращите настояват правителството да отстъпи от натиска за преминаване към електрически автомобили. Според тях всеки би купил нов електрически автомобил, ако има средствата за това.

Търговци на автомобили втора ръка в Белгия неотдавна съобщиха, че заради въвежданите постепенни забрани за движение на стари дизелови превозни средства вече не се търсят дори нови. В гаражите остават непродадени дори автомобили на 1-2 години, построени по най-новия стандарт "Евро-6", които не са обхванати от ограниченията за движение.

От миналата година в Белгия бяха въведени забрани за движението на стари дизели в централните части на някои от по-големите градове. Дизеловите автомобили са особено разпространени в страната заради дългогодишния подход да бъдат използвани за служебни нужди срещу данъчни отстъпки.

Протестът в Белгия е по примера на "жълтите жилетки" - движение на френските шофьори, разгневени от покачващите се цени на горивата. Френските шофьори възнамеряват утре да преградят пътища и да стигнат до Елисейския дворец.