Малкият германски остров Вангероге стана изпитателна площадка за политическия дебат дали дребните евроцентове да бъдат премахнати в Европа. Засега обаче тестът не е особено успешен, отбелязва ДПА.

Европейската комисия обмисля премахването на най-малките евроцентове, а някои компании в страни от ЕС вече започнаха да закръглят цените.

През ноември Вангероге спря да получава монети от един, два и пет евроцента от банката в континентална Германия, според която транспортът на монетите, обикновено извършван със самолет, е по-скъп от самите монети.

Оттогава обаче търговците на острова прибягват до размяна на монети помежду си или до касичките на клиентите си.

Не можем без монетите, каза Клаудия Грунеман, собственичка на книжарница на острова в Северно море.

Лесно е да се каже, но не всички клиенти искат да се включат, допълва тя.

На теория всеки клиент трябва да има избор дали цената да бъде закръглена и рестото да отиде за социални проекти, твърди кметът Марсел Фангор.

По думите на Грунеман обсъждането на въпроса с всеки клиент ще стане твърде сложно, щом се появят туристите в разгара на летния сезон.

Сегашната система на търговците да си разменят монети или да се снабдяват от клиентите с дребни евроцентове също може да се провали.

Много търговци не могат просто така да променят цените на стоките си, тъй като са фиксирани на национално равнище.

Разбира се, бих приветствала премахването на монетите, но още доста неща трябва първо да се променят в икономиката, коментира аптекарката Рита Адемес. /БТА-ИКОНОМИКА ЕКСПРЕС/ София Ангелова/ЦМ/