Министърът на икономиката на Германия Петер Алтмайер иска да създаде нов правителствен орган, който да може бързо да взима решения дали да бъде придобит дял в ключови германски компании и така да бъдат предпазени от чуждестранно придобиване, предаде Ройтерс.

Алтмайер представи новата си промишлена стратегия днес, включително планове за създаване на постоянен комитет, който, като последна инстанция, да решава дали да се придобиват дялове в германски компании, произвеждащи деликатни или свързани със сигурността технологии.

Дяловете, които ще се придобиват от германската държавна банка за развитие Ка еф Ве (KfW), ще бъдат притежавани временно. Това може да бъде се прави вече в някои случаи, предвидени от германските закони, но според Алтмайер процесът е прекалено бавен.

Трябва да бъдат създадени структури, които да взимат нужните решения по-бързо и по-ефективно, отколкото досега, посочва той в своята "Промишлена стратегията 2030".

Според плана Германия цели да засили процеса на проучване на инвеститорите, които не са от Европа, и искат да купуват дялове от компании в ключови сектори. Мярката се възприема като насочена срещу китайските инвеститори, подкрепяни от китайската държава.

Плановете се появяват в момент, когато ЕС като цяло преразглежда промишлената си стратегия и отношения към Китай на фона на все повечето инвестиции на китайски държавни компании в ключови сектори.

Германските представители описват китайското придобиване през 2016 година на баварската компания за роботи Кука (Kuka) като сигнал, който подчертава необходимостта стратегическите дялове от икономиката да бъдат защитени.

Опитът на китайската компания Стейт грид (State Grid) да купи дял от енергийния оператор 50Хец (50Hertz) също привлече германското внимание. След като Берлин не успя да намери алтернативен частен инвеститор в Европа, германската държавна банка Ка еф Ве се намеси, за да не допусне китайската компания.