ГЕРБ обявиха, че предават бюджета в "много добро здраве", останалите политически сили изразиха притеснения относно данните, изнесени от министъра на финансите Кирил Ананиев в парламента относно изпълнението на бюджета и равнището на фискалния резерв, предаде БТА.

Димитър Главчев (ГЕРБ) посочи, че досегашните управляващи са доволни от изнесеното в пленарна зала. Разказахте с много голям букет от цифри какво се е вършило през годините, какво оставяте след подадената оставка. Внесохте спокойствие и стабилност, обърна се той към финансовия министър. Разбра се защо сме в чакалнята на еврозоната, коментира още той. И отбеляза, че трябва да се спазят три Маастрихтски критерия - за дълга сме на второ, за дефицита сме на трето място. Разбрахме и за състоянието на фискалния резерв, добави Главчев.

Правителството предава бюджета в много добро здраве, коментира той се обърна към останалите политически сили: "На ход сте вие, колеги".

Пламен Данаилов ("Има такъв народ") каза в отговор, че за месец март са изразходвани повече от 1,6 млрд. лева в сравнение със същия месец на 2020 г. Т.е. управлението на бюджетните средства беше свързано с предизборната обстановка, в която се намирахме. Това поражда притеснения за държавните финанси и се надявам следващото правителство да се справи с всички проблеми, които се оставят, добави Данаилов.

От "БСП за България" коментираха, че донякъде се е изяснила картината със състоянието на българският бюджет и на фискалния резерв, но притесненията остават, даже някои се засилват. Относно разходите във връзка с кризата от COVID-19, Румен Гечев изчисли, че държавата е помогнала на българските семейства и бизнеса между 2 и 4 пъти по-малко, отколкото нашите партньори от ЕС. Той отбеляза, че помощта за българските семейства е ограничена, а малки и средни фирми от август миналата година чакат да получат своите средства. Гечев разкритикува настоящото правителство, че не е попълнило фискалния резерв преди изборите, за да остави ресурс на следващо правителство, а по време на евентуален служебен кабинет няма да може да бъде теглен нов дълг.

Йордан Цонев изрази безпокойството на ДПС по три теми. Той посочи, че трябва да продължат да изследват динамиката на движение на фискалния резерв, въобще структурата на бюджета, преди и ако се отиде на предсрочни избори. Темата, която най-много ни притеснява, е най-голямата хвалба - дългът, изтъкна Цонев и отбеляза, че за десет години имаме над 20 млрд. нов дълг. Има проблем да си в банковия съюз и да не си в еврозоната и скоро ще се сблъскаме с него, предупреди той. Депутатът от ДПС смята, че най-вероятно няма да бъде потвърдено решението за мораториум върху кредитите, което за нас ще е проблем и нашите компании ще изпаднат в несъстоятелност поради COVID кризата.

От "Демократична България" сме много обезпокоени първо от това, че фискалният резерв намалява от 13,5 млрд. лева през септември 2020 г. до около 8 млрд. сега и в голяма степен това се дължи на предизборни харчове, които можеха да бъдат избегнати, каза Мартин Димитров. Той даде пример за необосновани разходи с т.нар. "Балкански поток", както и със средствата, отпуснати за язовирите. Той коментира, че е допуснато прахосване на пари в здравна пандемия, които можели да отидат за бизнеса и за домакинствата. Оставяте държава с много проблеми, посочи той.

Мария Капон ("Изправи се! Мутри вън!) коментира, че пътят на парите очевидно е осеян с дупки, както се е видяло и от числата. Тя посочи, че България за миналата година отчита най-слабият спад на икономиката и на потреблението в ЕС. Т.е. числата, които ни предоставяте биха означавали, че в България няма икономическа криза, каза Капон. И отбеляза, че няма как да се хвалим, че хазната е балансирана, а хората да живеят все по-зле. Когато говорим за фискален резерв, трябва да кажем, че има един баланс и той се нарича беден народ, богати управляващи и силна мафия, коментира тя.